Oι σεισμοί του 1981 στις Αλκυονίδες και του 1999 στην Αθήνα, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες - Γκιουμές, Νικόλαος; Gkioumes, Nikolaos (2023)
Στις μέρες μας ολοένα και συχνότερα η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε μια προσπάθεια ανάπτυξης στρατηγικών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και αντιμετώπιση των καταστροφών αυτών. Δύο, από τους κυριότερους και καταστροφικότερους σεισμούς της τελευταίας τριακονταετίας, που έχουν πλήξει την Ελλάδα και συγκεκριμένα την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας είναι ο σεισμός στις 24-02-1981 με επίκεντρο τις Αλκυονίδες και ο σεισμός στις 07-09-1999 με επίκεντρο την Πάρνηθα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση των δύο αυτών σεισμικών γεγονότων. Οι δύο αυτοί σεισμοί επιλέχτηκαν να μελετηθούν λόγω της έντονης «καταστρεπτικότητάς» τους, η οποία εξαρτήθηκε κυρίως από το μέγεθος τους. Πιο συγκεκριμένα στο παρόν πόνημα θα αναλυθούν τόσο οι οικονομικές όσο και οι κοινωνικές συνέπειες των δύο αυτών καταστροφικών σεισμών. Η εμπειρία και των δύο αυτών σημαντικών σεισμικών γεγονότων οδήγησε στην καλύτερη κατανόηση του σεισμικού φαινομένου και της επιρροής του πάνω στις κατασκευές. Κατά συνέπεια, μετά τους σεισμούς που έπληξαν το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, επακολούθησαν ουσιαστικά βήματα εξέλιξης, τόσο σε σχέση με τη διαδικασία αποκατάστασης κτιρίων όσο και σε σχέση με τη σεισμική ασφάλεια των κατασκευών. Επιπλέον, το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας επανατέθηκε υπό μια συνολική οπτική και υιοθετήθηκε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση. Αναδείχτηκαν μάλιστα οι κοινωνικοοικονομικές και πολεοδομικές διαστάσεις μιας σεισμικής καταστροφής. Οι δύο καταστροφικοί αυτοί σεισμοί δηλαδή, ο καθένας την χρονική περίοδο που συνέβη, συνέβαλλαν στην διεθνή ωρίμανση των μέχρι τότε γνώσεων και στην τεράστια τεχνική πρόοδο που διεθνώς έχει επιτευχθεί.