Η χρήση των Τ.Π.Ε. ως μέσο προαγωγής της φιλαναγνωσίας στο δημοτικό: το παράδειγμα των εκπαιδευτικών ιστολογίων και ιστοσελίδων. - Καράλλα, Σμαράγδη Αμφιλοχία (2023)
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας έχουν τύχει μεγάλης αποδοχής διεθνώς και έχουν διεισδύσει σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, της οικονομίας και της εκπαίδευσης. Οι μελετητές επιδοκιμάζουν την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία θέτοντας νέα δεδομένα και κριτήρια για τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, τοποθετώντας έτσι τα θεμέλια για ένα επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσης, η ενδυνάμωση της σχέσης των παιδιών με τα λογοτεχνικά βιβλία έχει κερδίσει έδαφος, διαχρονικά, στον επιστημονικό διάλογο με αποτέλεσμα να αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στις τάξεις του Δημοτικού σχολείου. Η παρούσα μελέτη εξετάσει τον συνδυασμό της χρήσης των Τ.Π.Ε. και της προώθησης της φιλαναγνωσίας, εστιάζοντας στο παράδειγμα των εκπαιδευτικών ιστολογίων και ιστοσελίδων. Μέσω της ποιοτικής μεθοδολογικής προσέγγισης, πραγματοποιήθηκε η ανάλυση περιεχομένου εκπαιδευτικών ιστολογίων και ιστοσελίδων και επιχειρήθηκε η κατηγοριοποίηση των τύπων των εκπαιδευτικών ιστοσελίδων στις οποίες εντοπίζονται προωθητικές, για την φιλαναγνωσία, ενέργειες καθώς και η ταξινόμηση των τρόπων αξιοποίησης τους βάσει του περιεχομένου, της συχνότητας και της βαρύτητας των αναρτήσεων που περιέχουν φιλαναγνωστικές δράσεις και αναφορές. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η προώθηση της φιλαναγνωσίας εντοπίζεται, σε διάφορα επίπεδα, σε ιστοσελίδες ή ιστολόγια σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών, οι οποίοι μπορεί να δουλεύουν ατομικά ή ομαδικά, και βιβλιοθηκών των σχολείων. Οι δράσεις και οι αναφορές που δημοσιοποιούνται ποικίλλουν· από απλές ανακοινώσεις σχετικών εκδηλώσεων και παρουσίασης μαθητικών εργασιών έως προτάσεις βιβλίων και διδακτικών πρακτικών για εφαρμογή στην τάξη.