Οι αναπαραστάσεις ατόμων με διαταραχή αυτιστικού φάσματος μέσα από κείμενα ελληνικής και μεταφρασμένης εφηβικής λογοτεχνίας - Κωνσταντίνου, Παναγιώτα (2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: Μοντέλα Παρέμβασης στην Ειδική Αγωγή. Ο τίτλος της διπλωματικής είναι: «Οι αναπαραστάσεις ατόμων με διαταραχή αυτιστικού φάσματος μέσα από κείμενα ελληνικής και μεταφρασμένης εφηβικής λογοτεχνίας». Η επιλογή του θέματος βασίστηκε σε προσωπικά ερευνητικά ενδιαφέροντα σχετιζόμενα με τον τομέα της εφηβικής λογοτεχνίας, ως πεδίο διαμόρφωσης αντιλήψεων και στάσεων του μελλοντικού ενήλικα και στον τομέα της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) που αποτελεί ανεξάντλητο πεδίο έρευνας. Κύριος σκοπός της έρευνας ορίστηκε ο εντοπισμός και η ερμηνεία των αναπαραστάσεων της ΔΑΦ μέσα από τα πεδία δράσης του βασικού χαρακτήρα της μυθοπλασίας. Διερευνήθηκαν οι αναπαραστάσεις της ΔΑΦ σχετιζόμενες με το πεδίο αυτής καθεαυτής της διαταραχής και την αυτοεικόνα του χαρακτήρα. Επίσης, διερευνήθηκε η αναπαράσταση της ΔΑΦ σχετιζόμενη με την οικογενειακή ζωή του χαρακτήρα, την κοινωνική ζωή του με τους συνομηλίκους του, αλλά και με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην εκπαίδευση και θεραπεία του. Τέλος, διερευνήθηκαν οι αναπαραστάσεις της ΔΑΦ μέσα από την αλληλεπίδραση του χαρακτήρα με το ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον τη γειτονιά, τους αγνώστους και τους πολιτειακούς θεσμούς. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν τρία εφηβικά λογοτεχνικά βιβλία μυθοπλασίας, ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας, ενώ η έρευνα ακολούθησε όλα τα κριτήρια της ποιοτικής έρευνας. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ανάλυσης περιεχομένου με σκοπό να φωτιστούν πολλές λεπτομέρειες των κειμένων και να πραγματοποιηθεί αναλυτικότερη προσέγγιση του περιεχομένου τους.Η παρούσα έρευνα καταλήγει στο ότι οι αναπαραστάσεις της ΔΑΦ στην πλειονότητά τους, επιχειρούν να αποδοθούν με ρεαλισμό ώστε ο έφηβος αναγνώστης να κανονικοποιήσει στην αντίληψή του τη ΔΑΦ. Τα λογοτεχνικά κείμενα της παρούσας έρευνας αποδίδουν στον έφηβο χαρακτήρα με ΔΑΦ, τα χαρακτηριστικά της σκέψης, της δράσης, αλλά και των εσωτερικών ή κοινωνικών συγκρούσεων ενός τυπικού εφήβου του σήμερα, δημιουργώντας αυτόματα σημεία σύγκλισης και ταύτισης ανάμεσά τους.