Η επιρροή του σύγχρονου management στα πλαίσια ανάπτυξης του δημόσιου δημοτικού σχολείου - Κοντομηνάς, Γεώργιος (2023)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την επιρροή του σύγχρονου management στο δημόσιο δημοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα, ελέγχεται η σημαντικότητα και η εφαρμογή της εκπαιδευτικής αποστολής και στοχοθεσίας, τα σχολικά προγράμματα, η εκπαιδευτική κατάρτιση του/της διευθυντή/τριας, η πρόοδος των μαθητών/τριών, η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, η επαγγελματική αξιοπιστία και υπευθυνότητα της διοίκησης της σχολικής μονάδας, το σχολικό κλίμα και η εμπλοκή των γονέων σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευτικών. Όλες οι διαστάσεις ελέγχονται ως προς τη σημαντικότητα και ως προς την εφαρμογή τους. Επίσης, εξετάζονται γενικά χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών και το πως αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν τις διαστάσεις του ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται είναι το Principal Instructional Management Rating Scale. Στην έρευνα συμμετέχουν εκατόν τρεις (103) εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι είκοσι εννιά (29) αποτελούν τους άνδρες και οι εβδομήντα τέσσερις (74) τις γυναίκες. Από το παραπάνω δείγμα ζητείται να απαντηθούν ερωτήσεις που αφορούν τους διευθυντές των σχολικών μονάδων που υπηρετούν. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν σε διάφορες διαστάσεις και ποικίλουν ανάλογα την ηλικία, τα χρόνια εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, την περιοχή της σχολικής μονάδας και το φύλο των εκπαιδευτικών.