Απόψεις και πρακτικές εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας και νηπιαγωγών σχετικά με την εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο και τη μέθοδο CLIL - Καραμούτα, Αναστασία (2023)
Η αγγλική είναι η γλώσσα που κυριαρχεί στην προσχολική εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη. Προωθείται από τις γλωσσικές πολιτικές της ΕΕ, αποσκοπώντας στη βελτίωση των δεξιοτήτων των πολιτών της στο πλαίσιο της σύγχρονης ανταγωνιστικής παγκόσμιας κοινωνίας. Η εισαγωγή της εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας στα ελληνικά νηπιαγωγεία αποτελεί μια πρόσφατη εξέλιξη, με απώτερο στόχο την ενίσχυση στα νήπια της πολυγλωσσικής επίγνωσης, της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και της διαμόρφωσης της ταυτότητας του/της ενεργού πολίτη. Η παρούσα εργασία εστιάζει στη μέθοδο CLIL (Content and Language Integrated Learning) καθώς είναι αυτή που συνδέεται με την εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο ελληνικό νηπιαγωγείο, θεωρούμενη ως η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος για τη διδασκαλία της. Ο κύριος σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των νηπιαγωγών (ΠΕ60) και εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας (ΠΕ06) σχετικά με την εισαγωγή της αγγλικής στα νηπιαγωγεία στην Ελλάδα και τη μέθοδο CLIL. Υιοθετώντας μια ποιοτική μεθοδολογία έρευνας, και συγκεκριμένα καταγράφοντας τις απόψεις εκπαιδευτικών από τη Ρόδο που ενεπλάκησαν σε μια στοχαστικοκριτική διαδικασία μέσω ομάδων εστίασης, διερευνήθηκε κατά πόσο οι απόψεις των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας σχετικά με το υπό εξέταση ζήτημα συμπίπτουν ή όχι. Το σύνολο των εκπαιδευτικών του δείγματος συμφωνούν ότι η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο συμβάλλει στην επίτευξη των γλωσσικών στόχων που θέτει το νηπιαγωγείο. Οι πρακτικές που αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν είναι ποικίλες και συνάδουν, σε μεγάλο βαθμό, με τη φιλοσοφία και το αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Οι εκπαιδευτικοί της αγγλικής φαίνεται να γνωρίζουν καλύτερα την CLIL, καθώς οι περισσότερες/οι από αυτές/αυτούς έχουν επιμορφωθεί σε αυτήν σε αντίθεση με τους/τις νηπιαγωγούς. Ωστόσο, αν και οι νηπιαγωγοί θεωρούν αποτελεσματικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται στη μέθοδο CLIL, μόνο μια μικρή μερίδα τους φαίνεται να επιζητά επιμόρφωση για την αξιοποίηση της CLIL στο ΕΑΝ (Εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας στο Νηπιαγωγείο)