Συγκριτική ανάλυση λύσεων ευφυών πρακτόρων κειμένου & φωνής (chatbots) στην Ελλάδα - Ανάγνου, Αθανάσιος; Anagnou, Athanasios (2023)
Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει σημειώσει σημαντικές προόδους, ειδικά στην ανάπτυξη των chatbots μέσω της τεχνολογίας επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP). Προσφάτως όμως παρακολουθούμε μία πραγματική κούρσα σε αυτό τον τομέα με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να παρουσιάζουν συνέχεια νέες βελτιωμένες λύσεις. Όμως η Ελληνική πραγματικότητα παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες στην υιοθέτηση σύγχρονων λύσεων τόσο λόγω της ιδιομορφίας και σπανιότητας της γλώσσας όσο και λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων χρηματοδότησης που έχει η Ελληνική οικονομία. Σκοπός της έρευνας είναι να αξιολογηθεί η απόδοση των chatbots, στην ποιότητα των απαντήσεων τους όσον αφορά τη συνάφεια, τη φυσικότητα, τη συνεκτικότητα τους, την ακρίβεια τους, το λεξιλόγιο τους, καθώς και για την αξιολόγηση της εμπειρίας του χρήστη και της ικανοποίησης από τη συνολική λειτουργία τους. Στόχος επίσης είναι να αποκτηθεί και μία συνολική συγκριτική εικόνα για την λειτουργία των chatbots στην Ελλάδα τόσο ανά ερώτηση όσο και συγκριτικά μεταξύ συναφών ερωτήσεων. Ως μέθοδος αξιολόγησης επιλέχθηκε η καθοδηγούμενη συνέντευξη με κλειστού τύπου ερωτήσεις. Ο στόχος είναι κατά το δυνατόν να υπάρξουν δομημένα και ποσοτικοποιημένα δεδομένα σε ένα τομέα που ο μέσος χρήστης του διαδικτύου δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένος και ούτε έχει προηγούμενη σχετική εμπειρία αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται ανά λύση και βαθμολογία που εισέπραξαν από την πλειοψηφία των αξιολογητών ανά ερώτηση. Η εξαγωγή συμπερασμάτων έγινε κατά ερώτηση προκειμένου να αξιολογηθεί το επίπεδο των λύσεων εστιασμένα και συγκριτικά για να διαπιστωθούν πιθανές τάσεις αλλά και για να επιβεβαιωθεί η συνέπεια των απαντήσεων.