Risk assessment and risk management in a cloud based company - Τσάβος, Κωνσταντίνος (2023)
Αυτή η μεταπτυχιακή διατριβή παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη μελέτη περίπτωσης σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνου και την εφαρμογή της μεθόδου διαχείρισης κινδύνου MEHARI σε μια πραγματική εταιρεία που βασίζεται στο cloud. Με την ταχεία ανάπτυξη του cloud computing και την υιοθέτησή του από τους οργανισμούς, η ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου στο περιβάλλον cloud έχει καταστεί υψίστης σημασίας. Η MEHARI αναγνωρίζεται ευρέως ως μια ισχυρή και ευέλικτη μέθοδος αξιολόγησης κινδύνου, που προσφέρει μια δομημένη προσέγγιση για τον εντοπισμό, την ανάλυση και τον μετριασμό των κινδύνων. Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της έρευνας είναι να διερευνήσει την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου διαχείρισης κινδύνου MEHARI στο συγκεκριμένο πλαίσιο μιας εταιρείας που βασίζεται στο cloud. Η μελέτη περίπτωσης περιλαμβάνει μια ενδελεχή ανάλυση της υποδομής και των υπηρεσιών της εταιρείας. Εξετάζει τις προκλήσεις και τα τρωτά σημεία που σχετίζονται με τις λειτουργίες που βασίζονται στο cloud, όπως η ασφάλεια δεδομένων, το απόρρητο, η συμμόρφωση και η διαθεσιμότητα υπηρεσιών. Η μελέτη προσδιορίζει τους παράγοντες κινδύνου και αξιολογεί τον πιθανό αντίκτυπό τους στις λειτουργίες της εταιρείας και στους γενικούς επιχειρηματικούς στόχους.