Συγκριτική μελέτη SIEM εργαλείων - Καλπούζος, Στέργιος; Κίγκας, Νικόλαος (2023)
Τα συστήματα Διαχείρισης Πληροφοριών και Συμβάντων Ασφάλειας (SIEM) έχουν γίνει σήμερα ένα κρίσιμο και ουσιαστικό στοιχείο σύνθετων δικτύων και επιχειρήσεων, αποτελώντας βασικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι λειτουργίες ασφάλειας ενός οργανισμού.Αποτελεί γεγονός ζωτικής σημασίας η αξιολόγηση της ποιότητας μίας τέτοιας λύσης και ηδιασφάλιση ότι ηδιαχείρισή της, από τηνομάδα SOC, θα επιφέρει την κάλυψη των απαιτήσεων ασφάλειαςπου έχει θέσειμια επιχείρηση ή έναςοργανισμός. Δεδομένης της ύπαρξης ευρέως φάσματος SIEM λύσεων που είναι διαθέσιμες σήμερα στην αγοράκαθώς και της ποικιλομορφίας των υπό προστασία αγαθών, το έργο των ατόμων που έχουν κληθεί να επιλέξουν το κατάλληλο SIEM προϊόν για τον οργανισμό στον οποίο ανήκουν, καθίσταται δυσχερές. Κάθεπλατφόρμα SIEM φέρειπολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πολλά εξ’ αυτών είναι ευρέως και δημόσια γνωστά, ωστόσο υπάρχουν και κάποια τα οποία είναι εμφανή μόνο μέσα από την ουσιαστική διαχείριση και τριβή με τη εκάστοτε λύση. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται μια συγκριτική μελέτη δύο εκ των κορυφαίων SIEM εργαλείων από τη σκοπιά ενός αναλυτή ασφάλειαςπου τις διαχειρίζεται. Ως βασικό μέσο σύγκρισης θα δημιουργηθούν και θα χρησιμοποιηθούν κοινές περιπτώσεις χρήσης (use cases) κακόβουλων τακτικών και τεχνικών.