Οργανοληπτική ανάλυση ελιάς και αντίληψη του καταναλωτή - Δευτεραίος, Κωνσταντίνος (2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά τον οργανοληπτικό έλεγχο της ελιάς, βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτει το εν λόγω προϊόν. Στην ανάλυση, περιλαμβάνεται μία βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με την ελιά ως προϊόν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία της, καθώς και σχετικά με την αισθητηριακή ανάλυση και τον τρόπο πραγματοποίησης ενός δειγματοληπτικού οργανοληπτικού ελέγχου. Αντικείμενο της έρευνας, που διεξήχθη για τις ανάγκες της παρούσας εργασίας, είναι ο οργανοληπτικός έλεγχος τεσσάρων δειγμάτων ελιάς, τις οποίες οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν ως προς την αρέσκεια τους, τα χαρακτηριστικά τους, τα συναισθήματα που τους προκαλούν, καθώς και την επιθυμία τους να πληρώσουν για το κάθε προϊόν. Στόχος είναι η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων μέσω της διεξαγωγής του οργανοληπτικού ελέγχου.