Αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση αιθερίων ελαίων αρωματικών φυτών Λήμνου - Μανίκη, Ειρήνη (2023)
Το Thymus capitatus (θυμάρι), είναι πολυετές ιθαγενές φυτό, της Μεσογειακής Ευρώπης και της Τουρκίας, γνωστό ως «άγριο» ή «κεφαλωτό» θυμάρι. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αρωματικό θυμάρι, με καλλωπιστικές και φαρμακευτικές ιδιότητες οι οποίες οφείλονται στα συστατικά του αιθέριου ελαίου (essential oil, EO) του. Σε αυτή τη μελέτη, το ΕΟ από Τhymus capitatus, οργανικής καλλιέργειας από το νησί της Λήμνου, μελετήθηκε ως προς την αντιοξειδωτική του ικανότητα με τις δοκιμασίες DPPH και CUPRAC, καθώς επίσης εκτιμήθηκε το ολικό φαινολικό περιεχόμενο με τη μέθοδο Folin – Ciocalteu. Επιπλέον, εξετάσθηκαν οι ελάχιστες ανασταλτικές και βακτηριοκτόνες συγκεντρώσεις (MIC, MBC) του ΕΟ απέναντι σε πλαγκτονικά κύτταρα τριών σημαντικών τροφιμογενών παθογόνων βακτηρίων (Salmonella enterica ορότυπου Typhimurium, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica), με τη μέθοδο μικροαραίωσης σε ζωμό και τη μέθοδο των κηλίδων, αντίστοιχα. Τέλος, υπολογίστηκαν η ελάχιστη συγκέντρωση ΕΟ που απαιτείται για την αναστολή του σχηματισμού βιοϋμενίου (MBIC), αλλά και την εξάλειψη αυτών (MBEC). Το ΕΟ παρουσίασε υψηλή αντιοξειδωτική δράση (144,66 μmol ισοδύναμα Trolox ανά g του EO) και ολικό φαινολικό περιεχόμενο (231,32 mg ισοδύναμα γαλλικού οξέος ανά g του EO). Επίσης, σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις το ΕΟ ανέστειλε την ανάπτυξη των εξετασμένων βακτηριακών στελεχών και παρεμπόδισε τον σχηματισμό βιοϋμενίων, με τις MIC και τις MBIC να κυμαίνονται 0,03% έως 0,06% v/v και 0,03% έως 0,13% v/v, αντίστοιχα. Παράλληλα, για την ολική εξάλειψη ώριμων βιοϋμενίων των τριών βακτηριακών στελεχών ύστερα από απολύμανση με το ΕΟ για 15 λεπτά απαιτήθηκαν συγκεντρώσεις ΕΟ που κυμάνθηκαν από 2,00 έως 6,25% v/v. Συνεπώς, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως το ΕΟ T. capitatus παρουσιάζει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιβιοϋμενικές ιδιότητες και σε επόμενο στάδιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λειτουργικό και αντιμικροβιακό φυσικό προϊόν, χρήσιμο για τον κλάδο της υγείας και των τροφίμων.