Διατροφικά πρότυπα σε καρδιομεταβολικά νοσήματα - Γεωργιλαδάκη, Αλεξάνδρα (2023)
Τα καρδιομεταβολικά νοσήματα αποτελούν χρόνιες παθολογικές καταστάσεις με αρνητικές συνέπειες για την καρδιαγγειακή λειτουργία και αποτελούν σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, με οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις παγκοσμίως. Τέτοια νοσήματα είναι η καρδιαγγειακή νόσος, το Μεταβολικό σύνδρομο, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση. Η καρδιομεταβολική υγεία επηρεάζεται έντονα από παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Τα διατροφικά πρότυπα αντιπροσωπεύουν τον συνολικό συνδυασμό των τροφών που καταναλώνονται συνήθως, ενώ έχουν συσχετιστεί με πολλαπλούς δείκτες υγείας και νοσήματα και κυρίως με τα χρόνια καρδιομεταβολικά νοσήματα. Τα κοινά χαρακτηριστικά των προτύπων υγιεινής διατροφής περιλαμβάνουν τη χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος, επεξεργασμένων υδατανθράκων, ποτών με ζάχαρη και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά, υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών και οσπρίων και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Στους ενήλικες, ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως καθώς και όσπρια έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες ασθενών με καρδιομεταβολικά νοσήματα καθώς και τις διατροφικές οδηγίες. Η ποιότητα της διατροφής είναι πιο σημαντική από την ποσότητα, ενώ κύρια έμφαση πρέπει να δίνεται στην καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, όχι απλώς στο σωματικό βάρος ή την παχυσαρκία. Στην παρούσα εργασία έγινε μια ανασκόπηση για τη διερεύνηση των σύγχρονων διατροφικών προτύπων που αναφέρονται στη βιβλιογραφία και το πώς αυτά σχετίζονται είτε θετικά, είτε αρνητικά με τα καρδιομεταβολικά νοσήματα. Παρουσιάζονται, επίσης δεδομένα σχετικά με των υστέρων διατροφικά πρότυπα. Συμπερασματικά η ανάγκη για φαγητό είναι κοινή σε όλα τα μέρη του κόσμου και η πληθώρα διατροφών που είναι ευρέως γνωστές, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός τρόπος διατροφής, αλλά το κάθε άτομο έχει την δυνατότητα να επιλέξει την διατροφή ή την δίαιτα την οποία επιθυμεί να ακολουθήσει, καλύπτοντας τις δικές του προσωπικές ανάγκες.