Διαιτητικές συνήθειες ασθενών με διατροφικές διαταραχές - Γαρεφαλάκη, Σοφία (2023)
Αναμφισβήτητα, στη σημερινή εποχή παρατηρούνται αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πρόχειρα γεύματα τα οποία αποκλίνουν από την ισορροπημένη διατροφή. Ο όρος ισορροπημένη διατροφή παραπέμπει στην κατανάλωση μικρών γευμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα εντός της ημέρας και μάλιστα τρόφιμα όλων των ομάδων. Ένα διατροφικό πρότυπο που έχει ως βάση την ισορροπημένη διατροφή είναι η Μεσογειακή δίαιτα, η οποία έχει ως βάση την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ελάχιστη κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε λιπαρά. Αν και είναι γνωστά τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία, ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας απομακρύνουν πολλά άτομα από τα συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα και σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα άγχους ενδέχεται να παρουσιάσουν διατροφικές διαταραχές. Οι τρεις βασικές κατηγορίες των διατροφικών διαταραχών είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία, καθώς και η επεισοδιακή υπερφαγία. Από τη μία πλευρά, τα άτομα που πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία αισθάνονται έντονα έναν επίμονο φόβο για απόκτηση σωματικού βάρους, καθώς αντιλαμβάνονται λανθασμένα την εξωτερική τους εμφάνισης. Από την άλλη πλευρά, η ψυχογενής βουλιμία προκαλεί τακτικά επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων στα οποία μεσολαβούν καθαρτικές συμπεριφορές, έλλειψη πειθαρχίας και αυτοσυγκράτησης. Ομοίως, όσον αφορά τη διαταραχή της επεισοδιακής υπερφαγίας, τα άτομα συνηθίζουν να καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού σε σχέση με άλλους ανθρώπους, χωρίς όμως να οδηγούνται σε καθαρτικές συμπεριφορές με κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Σκοπός της παρούσας εργασίας αποτελεί η διερεύνηση του ρόλου της διατροφής στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, εστιάζοντας κυρίως στα διαιτητικά πρότυπα που ακολουθούν οι ασθενείς που παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές. Από την διεξαγωγή της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς με νευρογενή ανορεξία ή βουλιμία παρουσιάζουν σημαντικές διατροφικές ανεπάρκειες και κινδυνεύουν να υποστούν σημαντικές βλάβες σε ζωτικά όργανα του σώματός τους. Συμπερασματικά, κάθε άτομο που πάσχει από ένα είδος διατροφικής διαταραχής θα πρέπει να ακολουθεί ένα διαιτητικό πρόγραμμα το οποίο να είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για να καλύψει τις δικές του ανάγκες. Χαρακτηριστική περίπτωση, αποτελεί η νευρική ανορεξία η οποία για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά θα πρέπει να εξεταστεί και να δοθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και το αντίστοιχο διαιτητικό πρόγραμμα, καθώς κάθε ασθενής αποτελεί ειδική περίπτωση. Τέλος, κάθε διατροφική διαταραχή, για να περιοριστεί θα πρέπει λαμβάνονται τρόφιμα τα οποία εμπεριέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνονται σε μία ποικιλία τροφίμων.