Μεσογειακή διατροφή και λειτουργικά τρόφιμα στην πρόληψη του διαβήτη τύπου II - Ντάνου, Παναγιώτα (2023)
Ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό παγκοσμίως, προκαλώντας σημαντική αύξηση στην πρόωρη θνησιμότητα, τη συννοσηρότητα και αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Οι μελλοντικές προβλέψεις είναι επίσης ζοφερές δεδομένου ότι 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως αναμένεται να έχει την πάθηση μέχρι το 2030. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το υπερβολικό σωματικό λίπος, την κακή διατροφή, τη σωματική αδράνεια και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. Οι κατάλληλες στρατηγικές πρόληψης έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα και στρατηγικές διατροφής. Η σημασία της πρόληψης καθιστά απαραίτητη τη διερεύνηση του προστατευτικού ρόλου των υγιεινών θρεπτικών συστατικών και τροφών. Ο όρος λειτουργικά τρόφιμα επινοήθηκε υποδεικνύοντας ότι τέτοια τρόφιμα έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία. Σκοπός της ανασκόπησης αυτής ήταν η διερεύνηση της βιβλιογραφίας σχετικά με την επίδραση των λειτουργικών τροφίμων καθώς και της Μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη του Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τα αυξανόμενα κλινικά στοιχεία που προέκυψαν από ελληνικά και ξενόγλωσσα άρθρα και μελέτες δείχνουν ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 και οι σχετικές επιπλοκές μπορούν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν σε άτομα υψηλού κινδύνου, στα πλαίσια της υιοθέτησης μιας ισορροπημένης διατροφής, όπως η μεσογειακή, η οποία περιλαμβάνει τακτική πρόσληψη τροφών που μπορούν να θεωρηθούν λειτουργικές και δύναται να επηρεάζουν τον γλυκαιμικό έλεγχο, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την ενεργοποίηση των αντιοξειδωτικών ενζύμων, προ φλεγμονωδών κυτοκινών κατά τη διάρκεια του διαβήτη. Τέτοιες τροφές είναι το τσάι, ο καφές, το ελαιόλαδο, το μύρτιλλο, η σόγια και η κουρκουμίνη. Η Μεσογειακή Διατροφή (MD) έχει λάβει υψηλή βαθμολογία στις πρόσφατες συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη για την πρόληψη και τη διαχείριση του Σακχαρώδη διαβήτη. Τα προστατευτικά οφέλη για την υγεία εκ της MD εντοπίζονται στην περιεκτικότητα αυτής σε πολυφαινόλες, μέσω τροφίμων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί. Ωστόσο, οι διατροφικές στρατηγικές που εστιάζουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη 2 και λοιπών μεταβολικών ασθενειών απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιοδιαθεσιμότητα και τη βιοδραστικότητα των μεταβολιτών τους.