Το αγροδιατροφικό σύστημα παραγωγής ελαιόλαδου, μία βιβλιομετρική ανάλυση - Αργυρακοπούλου, Σοφία (2023)
Το ελαιόλαδο θεωρείται σημαντική πηγή λιπιδίων, αντιοξειδωτικών και βιταμινών. Η βιβλιογραφία για το ελαιόλαδο αυξάνεται συνεχώς και ταυτόχρονα αποτελεί ήδη μία τεράστια δεξαμενή πληροφορίων για τους ερευνητές. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να συνοψίσει τις αναπτυξιακές τάσεις και τα ερευνητικά κέντρα στον τομέα του αγροδιατροφικού συστήματος παραγωγής του ελαιόλαδου, πραγματοποιώντας μία ολοκληρωμένη βιβλιομετρική ανάλυση των δημοσιεύσεων που σχετίζονται με τον τομέα αυτό, προκειμένου να χαρτογραφήσει τις πτυχές της επιστημονικής έρευνας και να διατυπώσει μελλοντικές επεκτάσεις. Το ερώτημα αναζήτησης στη βάση δεδομένων Scopus με τη χρήση των όρων "olive" και "oil" οδήγησε στην ανάκτηση 30.377 εγγράφων από το 1842 έως το 2021, τα οποία γράφτηκαν από 77.368 συγγραφείς και δημοσιεύτηκαν σε 6.197 πηγές. Χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού της R, το πακέτο bibliometrix. Για την προσέγγιση των ερευνητικών ερωτημάτων, εντοπίστηκαν οι πιο παραγωγικοί συγγραφείς, χώρες, πηγές και ιδρύματα και βρέθηκαν τα έγγραφα με τις περισσότερες αναφορές. Προσδιορίστηκαν οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες λέξεις-κλειδιά, κατασκευάζοντας ένα δίκτυο συνεμφάνισης. Επιπλέον, αναπτύχθηκε ένας θεματικός χάρτης για τη διερεύνηση διαφορετικών θεμάτων δημοσιεύσεων και παρουσιάστηκαν τα δίκτυα συνεργασίας συγγραφέων, ιδρυμάτων και χωρών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Bendini Alessandra ήταν η πιο παραγωγική συγγραφέας, ενώ ο Estruch Ramon ήταν ο συγγραφέας με την μεγαλύτερη απήχηση. Το "Food Chemistry" ήταν το κορυφαίο περιοδικό σε δημοσιεύσεις στον τομέα του ελαιόλαδου και το "University of Granada" ήταν το ίδρυμα με την υψηλότερη συνεισφορά. Οι πιο παραγωγικές χώρες ήταν η Ισπανία, η Ιταλία και η Αμερική. Ένα άρθρο ανασκόπησης του Cowan με τίτλο «Plant Products as Antimicrobial Agents», συγκέντρωσε τις περισσότερες αναφορές. Η ανάλυση λέξεων-κλειδιών αποκάλυψε μια πολύπλευρη επιστημονική προσέγγιση του ελαιόλαδου, αφού μπορεί να το μελετήσει κάποιος μέσα από το πρίσμα της διατροφής, της ιατρικής, της βιοχημείας, της βιωσιμότητας και της οικονομίας. Η ανάλυση του Παγκόσμιου χάρτη συνεργασιών σκιαγράφησε τη μορφή της επιστημονικής συνεργασίας στη βιβλιογραφία για το ελαιόλαδο σε επίπεδο συγγραφέων, ινστιτούτων και χωρών.