Μελέτη ανασταλτικών και απολυμαντικών δράσεων χλωριούχου βενζαλκονίου έναντι πλαγκτονικών και βιο-υμενικών κυττάρων Salmonella enterica οροτύπου Typhimurium - Ζέστας, Μιχαήλ; Ορνιθοπούλου, Σταυρούλα (2023)
H σαλμονέλα αποτελεί τη δεύτερη αιτία τροφιμογενούς λοίμωξης παγκοσμίως και στις ορολογικές ομάδες Typhimurium και Enteritidis περιλαμβάνονται στελέχη τα οποία εμπλέκονται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών τροφιμογενούς σαλμονέλωσης. Ένας από τους λόγους που αυτά τα στελέχη επιμένουν να εμφανίζονται στα περιστατικά τροφιμογενών εξάρσεων είναι η ικανότητά τους να παράγουν βιο – υμένια σε ένα εύρος αβιοτικών επιφανειών που συναντώνται συνήθως σε βιομηχανικά περιβάλλοντα και νοικοκυριά με αποτέλεσμα να προστατεύονται και να αντιστέκονται στις εξωτερικές καταπονήσεις (απολυμαντικές μεταχειρίσεις). Στην παρούσα μελέτη ελέγχθηκαν οι ελάχιστες ανασταλτικές (MIC) και βακτηριοκτόνες (MBC) συγκεντρώσεις ενός συνθετικού επιφανειοδραστικού, του χλωριούχου βενζαλκονίου (BAC) απέναντι στα πλαγκτονικά κύτταρα ενός στελέχους S. Typhimurium. Επιπλέον, προσδιορίστηκε η ελάχιστη συγκέντρωση BAC που απαιτείται για την αναστολή του σχηματισμού βιο – υμενίων (MBIC), και η ελάχιστη συγκέντρωση για την εξάλειψη των προσχηματισθέντων βιο – υμενικών κυττάρων (MBEC) μετά από επώαση σε αβιοτική επιφάνεια πολυστυρενίου μέσα σε αραιωμένο (1/10) ζωμό TSB (dTSB), στους 20οC για 120 ώρες. Τέλος, πραγματοποιήθηκε απολύμανση των πλαγκτονικών κυττάρων S. Typhimurium με 15λεπτη έκθεση αυτών σε τέσσερις διαφορετικές συγκεντρώσεις του BAC. Η MIC του BAC ήταν ίση με 20 ppm, ενώ η MBC ήταν ίση με 35 ppm. Για την αναστολή της παραγωγής βιο – υμενίου απαιτήθηκε η διπλάσια συγκέντρωση από την MIC (MBIC = 40 ppm), ενώ για την αποτελεσματική εξάλειψη των προσχηματισθέντων βιο – υμενίων απαιτήθηκε συγκέντρωση 1280 ppm (36,6 x MBC). Τέλος, για την απολύμανση των πλαγκτονικών κυττάρων S. Typhimurium (αρχικής συγκέντρωσης 7,57 ± 0,17 log10CFU/mL), δηλαδή τη μείωση του αρχικού βακτηριακού φορτίου κατά 4 log απαιτήθηκε συγκέντρωση BAC ίση με 70 ppm (2 x MBC). Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν την ικανότητα του S. Typhimurium να προστατεύεται από την απολυμαντική μεταχείριση, παράγοντας βιο – υμένιο που λειτουργεί ως φραγμός στη διεισδυτικότητα του BAC μέσα στις σταθερές κοινότητες σε αντίθεση με τις πλαγκτονικές καλλιέργειες. Πιο συγκεκριμένα, για την εξάλειψη των βιο – υμενίων S. Typhimurium με BAC απαιτήθηκε υπέρ – πολλαπλάσια συγκέντρωση από αυτή που απαιτήθηκε για την απολύμανση των πλαγκτονικών καλλιεργειών. Συνεπώς, το BAC ως μοναδική μεταχείριση δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα βιο – υμένια που παράγονται από το S. Typhimurium.