Σχεδιασμός ψηφιακού προϊόντος και υπηρεσίας (ΣΨΠΥ): ανελισσόμενες θεωρίες και βέλτιστες πολιτικές και πρακτικές ανά τον κόσμο ως εργαλειοθηκη ΣΠΨΥ με εστιασμό στην Ελλάδα - Ζότα, Ρίγκερτ (2023)
Με αφορμή την παγκόσμια ψηφιοποίηση της καθημερινότητας των ανθρώπων η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να αναπτύσσουν και να εισάγουν ψηφιακά προϊόντα σε μια αγορά - στόχο, ιδίως σε μια αγορά όπως η Ελλάδα. Η ζήτηση για νέα, ευέλικτα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς ψηφιακά προϊόντα, είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ο ανταγωνισμός έχει ενισχυθεί αρκετά και οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί. Το κλειδί σε όλη αυτήν την ψηφιοποίηση της πραγματικότητας αλλά και της απαιτητικότητας που παρουσιάζει η σχεδίαση των ψηφιακών προϊόντων, είναι ο συνδυασμός των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών με τη σχεδιαστική σκέψη. Συγκεκριμένα αναπτύσσοντας ένα προϊόν ευέλικτα και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των καταναλωτών, μέσω της μεθόδου της πελατοκεντρικής σχεδίασης αλλά και των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις αλλά και στους οργανισμούςγενικότερα να καταλάβουν το τι πραγματικά θέλει αγορά, αυξάνοντας στο μέγιστο δυνατό την ικανοποίηση των τελικών χρηστών. Η Ελλάδα από την άλλη έχει κάνει αρκετά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια ως προς την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα αλλά και γενικότερα της αγοράς, δίνοντας το έναυσμα για πολλές επιχειρήσεις να επεκταθούν και να επιχειρήσουν στο συγκεκριμένο κομμάτι. Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα και έχουν ήδη σημαντική απήχηση σε ελληνικές επιχειρήσεις και ιδίως στην ελληνική αγορά. Το κύριο θέμα της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας θα είναι για ανάλυση της διαδικασίας σχεδιασμού ενός ψηφιακού προϊόντος μέσω της σχεδιαστικής σκέψης, της πελατοκεντρικής σχεδίασης και των αναδυόμενων τεχνολογιών με εστιασμό την ελληνική αγορά.