Ζητήματα προστασίας της ανωνυμίας τελικού χρήστη σε υπηρεσίες VoIP - Φακής, Αλέξανδρος (2023)
Με την εξάπλωση του Διαδικτύου υψηλών ταχυτήτων σε συνδυασμό με τις σύγχρονες γενιές κυψελωτών δικτύων επικοινωνιών, το πρωτόκολλο SIP αποτελεί βασική συνιστώσα για την παροχή προηγμένων πολυμεσικών υπηρεσιών. Ωστόσο, η εγγενής έλλειψη μέτρων ασφαλείας του SIP καθιστά τους τελικούς χρήστες ευάλωτους σε μια πλειάδα παθητικών και ενεργητικών επιθέσεων. Παραδείγματος χάριν, οι επικεφαλίδες των μηνυμάτων SIP μεταδίδονται σε μορφή αρχικού κειμένου (cleartext), επιτρέποντας στους ωτακουστές να παρακολουθούν την επικοινωνία, καταγράφοντας ενδεχομένως ευαίσθητες πληροφορίες, όπως η ταυτότητα των επικοινωνούντων μερών. Από την άλλη πλευρά, η χρήση παραδοσιακών λύσεων όπως το πρωτόκολλο TLS για την κρυπτογραφική εξασφάλιση των μηνυμάτων σηματοδοσίας SIP στο επίπεδο μεταφοράς ή η αξιοποίηση εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN) για την επίτευξη ανωνυμίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση του επιπέδου ποιότητας της υπηρεσίας.