Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού: κρίσιμη μέσα στην κρίση - Μαζαράκη, Κρυσταλλένια (2023)
Σκοπός της εργασίας είναι η εξέταση της έννοιας και των πρακτικών της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού σε περιόδους κρίσης καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι για την υπό ανάλυση έννοια. Στο πρώτο κεφάλαιο, εξετάζεται ο ορισμός της οικονομικής κρίσης και το πώς συνδέεται με την υγειονομική κρίση που περνάει η κοινωνία με την πανδημία του Covid. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται ανάλυση της Διοίκησης του Ανθρώπινου Παράγοντα και των στοιχείων και λειτουργιών της, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη σύνδεσή της με το εργασιακό περιβάλλον και τον ανθρώπινο παράγοντα. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στο πώς οι κρίσεις έχουν επηρεάσει όλες τις πτυχές της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και ακολούθως παρατίθενται πρακτικές ως προς αυτήν, βασισμένες σε ρεαλιστικά πρότυπα, για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Το τέταρτο κεφάλαιο, που ακολουθεί τονίζει τις αλλαγές που επέφερε η εξέλιξη της τεχνολογίας στο μοντέλο εργασίας και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Στο πέμπτο κεφάλαιο, εστιάζοντας στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού μελετάται η σύνδεσή της με την οικονομία. Το μέλλον της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού περιγράφεται στο κεφάλαιο 6, όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει το εργασιακό μοντέλο και περιβάλλον. Τέλος παρατίθενται τα γενικά συμπεράσματα της εργασίας, τονίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα για την επιτυχία μιας επιχείρησης.