Εκπομπές CO2 μέσω του MRV: η περίπτωση των πλοίων Ro-Ro - Καράγιωργα, Σωτηρούλα (2023)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξέταση του Ευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων και επαλήθευσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις θαλάσσιες μεταφορές. Αρχικά γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση περί του φαινομένου του θερμοκηπίου, της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων των εκπομπών ρύπων της ναυτιλίας στο περιβάλλον. Στη συνέχεια αναπτύσσονται οι πολιτικές δράσεις, οι κανονισμοί και οι συμβάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δίνεται επιπλέον έμφαση στο ρόλο του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού. Τέλος αναλύονται και παρουσιάζονται αριθμητικά και ποσοτικά δεδομένα αναφορικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από όλους τους τύπους πλοίων. Περαιτέρω βαρύτητα στην ανάλυση δεδομένων, δόθηκε στα οχηματαγωγά πλοία Ro-Ro.