Υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος από τη λειτουργία λατομείων: η περίπτωση των λατομείων της Θάσου - Μουρατίδου, Τιμόκλεια (2023)
Είναι ευρέως γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία παγκόσμια πρόκληση. Ορισμένα φαινόμενα που συνδέονται μ’ αυτήν είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Ο πλανήτης γη καλείται λοιπόν να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστροφές, οι οποίες προέρχονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπου η ανθρωπότητα σε αρκετές περιπτώσεις αδυνατεί να αντιμετωπίσει, με την κυριότερη όλων την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Βασικές αιτίες αποτελούν, κυρίως οι ανθρώπινες δραστηριότητες με αποτέλεσμα την επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος αποτελεί ένα μεθοδολογικό εργαλείο υπολογισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως και από τη λειτουργία των λατομείων που εξετάζεται σε αυτήν την εργασία. Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα προκύπτουν στην ατμόσφαιρα από την επεξεργασία των μαρμάρων, τις μεταφορές που απαιτούνται κατά τη διαδικασία εξόρυξης αλλά και τη μετακίνηση του προσωπικού και φυσικά από τα γραφεία. Στην παρούσα εργασία, ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος σε διάφορα λατομεία πραγματοποιήθηκε με βάση το Πρωτόκολλο Αερίων του Θερμοκηπίου (GHG Protocol), το πιο διαδεδομένο εργαλείο για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ανθρακικό ισοδύναμο CO2e. Μέσα από την έρευνα λοιπόν διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές εκπομπές του ανθρακικού αποτυπώματος ανά μονάδα διαφέρουν κατά πολύ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη δυναμικότητα της εκάστοτε εταιρείας, αλλά και στη φύση της, με το στάδιο της επεξεργασίας των μαρμάρων να αποτελεί την πιο βεβαρυμμένη διαδικασία.