Απόψεις εκπαιδευτικών για την ανάπτυξη της κοινωνικοσυναισθηματικής επάρκειας στα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας - Δράκου, Λουκία Αγγέλα (2023)
Η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων και αναλύει την κοινωνικοσυναισθηματική επάρκεια των νηπίων σύμφωνα με τις απόψεις 15 εκπαιδευτικών από τους οποίους οι 8 είναι Νηπιαγωγοί και οι 7 Δάσκαλοι της Α τάξης που εργάζονται σε σχολεία της πόλεως της Ρόδου. Αρχικά η έρευνα έχει ως σκοπό να διερευνήσει τις απόψεις των εκπαιδευτικών για τις πρακτικές που χρησιμοποιούν για την προαγωγή της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο χώρο του σχολείου στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν εκείνες τις συνθήκες για την πραγμάτωση της. Ακόμη η έρευνα αυτήν θα αναλύσει τις προτάσεις των εκπαιδευτικών για να γίνει το σχολείο πιο αποτελεσματικό και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην προαγωγή της κοινωνικοσυναισθηματικής επάρκειας. Σύμφωνα με τις ημιδομημένες συνεντεύξεις που διεξήχθησαν με τις εκπαιδευτικούς προέκυψαν κάποια ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί το Νηπιαγωγείο ως χώρος να συμβάλλει στην κοινωνικοσυναισθηματική επάρκεια αλλά και τις πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οι εκπαιδευτικοί για να είναι θετικά τα αποτελέσματα. Ακόμη μέσα από τις συνεντεύξεις αναδύθηκαν και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί στην καθημερινότητά τους, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη τους για ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που θα καθορίσει την επαγγελματική τους ανάπτυξη .Οπότε σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευτικών η κοινωνικοσυναισθηματική επάρκεια μπορεί να επιτευχθεί όταν δημιουργηθεί ένα κατάλληλο κλίμα που θα συμβάλλει στην προσαρμογή των παιδιών.