Απόψεις νηπιαγωγών του νομού Αττικής για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ένταξη των νεοεισερχομένων συναδέλφων τους σε μονάδες προσχολικής αγωγής - Μήτσιου, Μαρίνα (2023)
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση κινητικότητας των εκπαιδευτικών, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ομαλή ένταξή τους σε νέες σχολικές μονάδες. Ως αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικοί καλούνται συχνά να αλλάζουν σχολείο κάθε χρόνο, γεγονός που δημιουργεί νέες προκλήσεις, όπως η προσαρμογή με νέους εκπαιδευτικούς, διευθυντές/τριες, μαθητές/τριες και πόρους μέσα σε ένα διαφορετικό σχολικό κλίμα. Κάθε νέο σχολείο παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως διαφορετικές πολιτικές, διαδικασίες και προσδοκίες. Ένας αποτελεσματικός τρόπος ένταξης μπορεί να συμβάλει θετικά στην επιτυχία και επαγγελματική ικανοποίηση των νέων εκπαιδευτικών και να επηρεάσουν θετικά την ποιότητα της εκπαίδευσης των μαθητών/τριων. Ωστόσο, λόγω έλλειψης θεσμοθετημένου προγράμματος εισαγωγής νέων εκπαιδευτικών, ο τρόπος ένταξης ποικίλει ανάλογα με τη σχολική μονάδα και εξαρτάται από τη στάση των μελών της. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι νηπιαγωγοί των μονάδων προσχολικής αγωγής του νομού Αττικής αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή του/της διευθυντή/τριας του σχολείου, του Συλλόγου Διδασκόντων και του σχολικού κλίματος στη διευκόλυνση της υποδοχής και ένταξης των νέων συναδέλφων στα σχολεία τους. Στην έρευνα συμμετείχαν 103 εκπαιδευτικοί προσχολικής εκπαίδευσης και ως ερευνητικό εργαλείο για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το ανώνυμο ερωτηματολόγιο. Τα κύρια ευρήματα της έρευνας αυτής είναι ότι η θετική στάση του/της διευθυντή/τριας της σχολικής μονάδας, η κατάλληλη υποστήριξη του Συλλόγου Διδασκόντων και το θετικό σχολικό κλίμα αποτελούν δομικά στοιχεία για την ομαλή ένταξη του νεοεισερχόμενου εκπαιδευτικού. Ωστόσο, η ιδανική αυτή κατάσταση δεν παρουσιάζεται επαρκώς στις σχολικές μονάδες. Συνεπώς, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η υποστηρικτική στάση και δράση τόσο των διευθυντών/τριών των σχολείων όσο και των συλλόγων διδασκόντων προς τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής ένταξή τους στη σχολική κοινότητα. Επιπλέον, οι νεοεισερχόμενοι εκπαιδευτικοί έχουν διαφορετικές απόψεις από τους μόνιμους, καθώς θεωρούν ότι δεν λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη από τον διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων.