Οι ΤΠΕ υπό το πρίσμα της συστημικής θεωρίας στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - Μπακίρης, Χρήστος (2023)
Στη συγκεκριμένη εργασία, θα γίνει μία προσπάθεια να αναλυθούν οι Τ.Π.Ε. (Τεχνολογικές της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας) στην εκπαίδευση μέσω της συστημικής προσέγγισης, με απώτερο σκοπό τον σχηματισμό μιας ολοκληρωμένης άποψης, - και με τρόπο συστημικό - για όλα όσα λαμβάνουν χώρα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Μέσα από επίπονες και μακροχρόνιες προσπάθειες του εκπαιδευτικού προσωπικού για αναδιαμόρφωση και προσάρτηση των Τ.Π.Ε. στο σχολικό περιβάλλον, χαρακτηρίζονται ως αποτυχημένες, για τον λόγο ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, αγνοείται η συνθετότητα και η ποικιλομορφία οι οποίες διέπουν μία σχολική μονάδα, πράγμα που συνεπάγεται την αντιπαραβολή με τις αρχές της συστημικής θεωρίας. Ο εκτεταμένος τρόπος θεώρησης της σχολικής μονάδας, δυσχεραίνει την επικοινωνία του συστήματος, με αποτέλεσμα η σχολική δομή να θεωρείται ελλιπής και ακατάλληλη. Στον αντίποδα αυτού, έχουμε την συστημική θεωρία του σχολικού οργανισμού, η οποία σε συνάρτηση με τις Τ.Π.Ε, είναι σε θέση να επιφέρει, με ευγενικό τρόπο, επικοινωνία ανάμεσα στα μέρη του συστήματος και να θεωρηθεί επιτυχής. Παράλληλα, η ικανότητα της συστημικής θεωρίας, μπορεί να κατευθύνει τον σχολικό μηχανισμό στο να πετύχει τον απώτερο σκοπό του, ο οποίος προσδιορίζει την εκπλήρωση και ολοκλήρωση της μαθησιακής διαδικασίας. Με άλλα λόγια, στη σύγχρονη εποχή στην οποία βαδίζουμε, συμβαδίζει και το σχολείο ως οργανισμός ο οποίος θα πρέπει να λάβει το ρόλο του μαθητή και να συμπορευτεί με την νέα τεχνολογική εποχή.