Οι όψεις της φιλίας στον Μικρό Νικόλα του Ρενέ Γκοσινί και του Ζαν Ζακ Σενπέ - Κουβαρά, Δήμητρα (2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αναφέρεται στην αναπαράσταση της φιλίας στην παιδική λογοτεχνία και συγκεκριμένα στα βιβλία Ο Μικρός Νικόλας του Ρενέ Γκοσινί και του Ζαν Ζακ Σενπέ. Αρχικά, γίνεται μια αναφορά στις θεωρίες της παιδικής λογοτεχνίας και της φιλίας. Γίνεται μια ανάλυση και μια σύγκριση των τρόπων αναπαράστασης του παιδιού, της φιλίας και του παιχνιδιού τόσο στην παλαιότερη όσο και στην πιο σύγχρονη παιδική λογοτεχνία. Έπειτα, γίνεται μια αναφορά στο έργο των Ρενέ Γκοσινί και Ζαν Ζακ Σενπέ και ακολουθεί η ανάλυση των βιβλίων. Εκεί, περιγράφεται ο τρόπος απόδοσης της φιλίας στους χαρακτήρες ενώ ταυτόχρονα αναλύεται η ιδεολογία του συγγραφέα, και των χαρακτήρων. Τέλος, γίνεται αναφορά στις κοινωνικές σχέσεις των αγοριών και των κοριτσιών, στις κοινωνικές παραμέτρους που επηρεάζουν την φιλία καθώς και στα χαρακτηριστικά της φιλίας των παιδιών.