Τα ζώα στην ποίηση για παιδιά των Χάρη Σακελλαρίου και Νίκου Κανάκη - Μήττα, Μαρία (2023)
Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο τον ρόλο των ζώων στο περιβάλλον τους, στις ποιητικές συλλογές του Νίκου Κανάκη Το διψασμένο λαφάκι και Ηλιοτρόπια και του Χάρη Σακελλαρίου στον τόμο Παιδική Ποίηση, καθώς και τη σχέση που έχουν μεταξύ τους, όσο και με τον άνθρωπο. Ο διαχωρισμός των ζώων έγινε με βάση τον κύριο και δευτερεύοντα ρόλο τους μέσα στα ποιήματα. Τα ζώα που κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ποιήματα εντάχθηκαν ανάλογα με τον ανθρωποκεντρικό, οικοκεντρικό και διδακτικό τους προσανατολισμό, ενώ αυτά που έχουν δευτερεύοντα ρόλο, εμπεριέχονται στην κατηγορία «απλές αναφορές» και χωρίζονται σε επιμέρους υποκατηγορίες ανάλογα με τη χρήση που έχουν μέσα στα ποιήματα (παρομοίωση, εξυπηρέτηση ανθρώπου, συμβολισμός, παρουσίαση έμμεσου ανθρωποκεντρισμού, ένδειξη ζωής, ενίσχυση κεντρικού ήρωα και συντροφιά).