Ο ρόλος της μητέρας σε φιλαναγνωστικές δράσεις στο πλαίσιο της οικογένειας - Μιχαλαριά, Μαρία (2023)
Η οικογένεια και το σχολείο είναι οι δύο βασικοί παράγοντες για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά η οποία συμβάλλει πολύπλευρα στην ανάπτυξή τους. Η επαφή με το βιβλίο, η συνανάγνωση, η αλληλεπίδραση με την οικογένεια και ειδικότερα με τη μητέρα η οποία αποτελεί και το βασικό αναγνωστικό πρότυπο για τα παιδιά, η συναναστροφή με συνομηλίκους μέσα στα πλαίσια μιας κοινότητας αναγνωστών, οδηγούν τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν με το βιβλίο, να το αγαπήσουν και εν τέλει να το αναζητήσουν από μόνα τους. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την αποτελεσματικότητα των φιλαναγνωστικών πρακτικών στο πλαίσιο της οικογένειας, προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσα από την παρούσα έρευνα δράση η οποία υλοποιήθηκε στο νησί της Ρόδου, σε επτά οικογένειες με παιδιά που φοιτούν στην Τετάρτη Τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Με σχετικά ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν οι μητέρες πριν και μετά τις δράσεις, αλλά και με ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων κάθε οργανωμένης δραστηριότητας, διεξήχθησαν τα συμπεράσματα της έρευνας μέσα από τα οποία διαφαίνεται πόσο παραγωγική και δημιουργική μπορεί να γίνει μια μητέρα για τα παιδιά της μέσα από μια μεθοδευμένη, καθοδηγούμενη φιλαναγνωστική προσέγγιση, ώστε να εντάξει το βιβλίο στην οικογενειακή καθημερινότητα με ελκυστικό και παιγνιώδη τρόπο. Τα αποτελέσματα δείχνουν πώς τα παιδιά μέσα από δημιουργικές φιλαναγνωστικές πρακτικές και εμψυχώσεις, προσεγγίζουν την παιδική λογοτεχνία και γενικά το βιβλίο το οποίο έχει μεγάλη ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αλληλεπιδρούν με την οικογένεια και τους συνομηλίκους και μεταβάλλουν θετικά τη στάση τους απέναντι στο εξωσχολικό βιβλίο. Μέσα από την οικογένεια το παιδί, από τη βρεφική ηλικία μπορεί να γευθεί το μαγικό δώρο της ανάγνωσης και να εξελιχθεί προοδευτικά σε έναν ενεργητικό και κριτικό αναγνώστη.