Σχεδιασμός και εφαρμογή εκπαιδευτικού ψηφιακού δωματίου απόδρασης για την διδασκαλία του ηλεκτρικού κυκλώματος σε μαθητές/μαθήτριες στο δημοτικό σχολείο - Παραμερίτη, Βαλεντίνα (2023)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία έχει σκοπό να παρουσιάσει την δημιουργία και την εφαρμογή ενός Εκπαιδευτικού Ψηφιακού Δωματίου Απόδρασης (ΕΨΔΑ) για τη διδασκαλία του ηλεκτρικού κυκλώματος σε μαθητές/μαθήτριες του Δημοτικού, καθώς και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του. Αρχικά, παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η συγκεκριμένη εργασία, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζεται η αναλυτική διαδικασία της δημιουργίας του Εκπαιδευτικού Ψηφιακού Δωματίου Απόδρασης, η εφαρμογή του σε μαθητές/μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού, καθώς επίσης και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του. Σκοπός της παρούσας έρευνας, είναι να ερευνηθεί αν και κατά πόσο η χρήση Eκπαιδευτικών Ψηφιακών Δωματίων Απόδρασης (ΕΨΔΑ) μπορεί να συμβάλλει στην εκμάθηση και την κατανόηση της λειτουργίας και κατασκευής των ηλεκτρικών κυκλωμάτων, συγκεκριμένα των ηλεκτρικών κυκλωμάτων με σύνδεση σε σειρά και παράλληλη σύνδεση. Ο σχεδιασμός του Εκπαιδευτικού Ψηφιακού Δωματίου Απόδρασης (ΕΨΔΑ) αφορά την διδασκαλία αυτών των ηλεκτρικών κυκλωμάτων σε μαθητές/μαθήτριες.Το δείγμα αποτελούταν από μαθητές/μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού, οι οποίοι εργάστηκαν σε ομάδες των 4 μαθητών/μαθητριών, χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες και τα σημεία που έβρισκαν στο Ψηφιακό Δωμάτιο Απόδρασης και κάνοντας χρήση απτών πειραματικών υλικών, έλυσαν τους διαδοχικούς γρίφους και έτσι, οδηγήθηκαν στην απόδρασή τους από το δωμάτιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μαθητές/μαθήτριες απέκτησαν γνώσεις για την λειτουργία τόσο των ηλεκτρικών κυκλωμάτων με σύνδεση σε σειρά όσο και των ηλεκτρικών κυκλωμάτων με παράλληλη σύνδεση, καθώς και της κατασκευής τους μέσω της διδασκαλίας με την χρήση του Εκπαιδευτικού Ψηφιακού Δωματίου Απόδρασης.