Εκκλησία του Δήμου: δυνατότητες και αδυναμίες στην εκτελεστική λειτουργία του θεσμού στον 5ο αι. π.Χ. - Τσακίρης, Σάββας (2023)
Κατά τον πέμπτο προχριστιανικό αιώνα, οι συγκεντρωμένοι, σε συνέλευση, ενήλικοι άρρενες, ελεύθεροι Αθηναίοι, οποιασδήποτε εισοδηματικής τάξεως, συνιστούσαν την Δημόσια Σφαίρα της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτής της Δημόσιας Σφαίρας, διενεργούνταν συζητήσεις και λαμβάνονταν αποφάσεις για θέματα που άπτονταν με: την νομοθεσία και τους θεσμούς, την απονομή δικαιοσύνης, τα δημόσια οικονομικά, την κοινωνική πολιτική, τα δημόσια έργα, την λατρεία των θεών και την εξωτερική πολιτική. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, οι Αθηναίοι πολίτες είχαν το δικαίωμα να συζητούν και να αποφασίζουν για ένα φάσμα θεμάτων, όπως το εν λόγω. Ωστόσο, αυτός ο νεωτερισμός είχε ως απότοκο να λαμβάνονται, επίσης, αποφάσεις, οι οποίες ήταν εσφαλμένες, συναισθηματικά φορτισμένες, παρορμητικές και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος (π.χ. ισηγορία, παρρησία). Εν τοιαύτη περιπτώσει, αυτή η Σφαίρα της ισότιμης συμμέτοχης, του δικαιώματος στην εκφορά του δημοσίου λόγου και του δικαιώματος στην άσκηση της εκτελεστικής λειτουργίας, έφερε το όνομα Εκκλησία του Δήμου.