Η επιχείρηση Indalo και η επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων - Κουκουβιτάκης, Ιωάννης (2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να παρουσιάσει τη συνεργασία των Αρχών επιβολής του Νόμου, των διασωστικών και ανθρωπιστικών Οργανισμών, καθώς και το συντονισμό σε επιτελικό επίπεδο στο πλαίσιο της Κοινής Επιχείρησης Indalo. Η Κοινή αυτή Επιχείρηση λαμβάνει χώρα στα θαλάσσια σύνορα της νότιας Ισπανίας, στις ακτές της Ανδαλουσίας. Παρουσιάζονται επιπλέον τα μέσα θαλάσσιας επιτήρησης, τα οποία συνδράμουν στην ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων αναφορικά με το διασυνοριακό έγκλημα και στην έγκαιρη διάγνωση περιστατικών ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, οπότε κρίνεται επιβεβλημένη η επέμβαση έρευνας και διάσωσης. Προκειμένου να γίνει πιο κατανοητό το θέμα που πραγματεύεται η εργασία, στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης στη Δυτική Μεσόγειο, καθώς και οι χώρες προέλευσης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών που εισέρχονται παράτυπα στην Ισπανία. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρατίθεται η Νομοθεσία που διέπει τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, καθώς και η Νομοθεσία σχετικά με τις θαλάσσιες επιχειρήσεις. Στο τρίτο κεφάλαιο παρατίθεται η Ευρωπαϊκή πολιτική συνόρων, παρουσιάζεται το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης συνόρων καθώς και η συνεργασία με Τρίτες Χώρες στο πεδίο του ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης. Στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζεται η Κοινή Θαλάσσια Επιχείρηση Indalo, ο σκοπός, οι δράσεις, τα μέσα και οι συμμετέχοντες φορείς. Αναλύεται επιπλέον το modus operandi των διακινητών. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρατίθενται τα ευρωπαϊκά μέσα θαλάσσιας επιτήρησης. Παρουσιάζονται οι αρμόδιοι φορείς, καθώς και σχετικά με την επιτήρηση μέσα και υπηρεσίες. Αναλύονται επίσης η υπηρεσία Copernicus και το σύστημα EUROSUR, σημαντικές υπηρεσίες παροχής εικόνας και πληροφοριών επιτήρησης θαλασσίων συνόρων. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα.