Χρόνος και όψη στη νέα ελληνική και η παρουσίασή τους στα σχολικά εγχειρίδια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Ρουσσομουστακάκη Άννα (2023)
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση του χρόνου και της όψης στη νέα ελληνική και συγκεκριμένα στις παραδοσιακές γραμματικές της ελληνικής γλώσσας και στις σύγχρονες γλωσσολογικές μελέτες. Παράλληλα, πραγματεύεται το πώς παρουσιάζονται οι γραμματικές αυτές κατηγορίες στα σχολικά εγχειρίδια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσα από τη συγκριτική εξέταση του γραμματικού χρόνου και της γραμματικής όψης στα παλαιότερα και νεότερα συγγράμματα επιδιώκεται να αναδειχθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις παρουσίασής τους, οι αδυναμίες σε κάποιες από τις παλαιότερες προσεγγίσεις και η διαφοροποίηση τους από τις νεότερες γλωσσολογικές περιγραφές. Επιπλέον, μέσα από την αναλυτική περιγραφή και την κατανόηση του θεωρητικού υπόβαθρου τίθεται ως βασική επιδίωξη μια κριτική επισκόπηση σχετικά με το τι περιλαμβάνουν τα σχολικά βιβλία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του τρόπου με τον οποίο περιγράφουν τον ρηματικό χρόνο και την όψη. Ειδικότερα, η κριτική συνεξέταση των σχολικών εγχειριδίων του γυμνασίου, στο οποίο διδάσκονται οι συγκεκριμένες γραμματικές κατηγορίες, θα συμβάλει στο να εντοπιστεί ποια προσέγγιση υιοθετείται για τη διδασκαλία της όψης και του χρόνου, αν δηλαδή η περιγραφή τους βασίζεται στις παραδοσιακές ή στις σύγχρονες θεωρίες, αλλά και να αναδειχθούν τυχόν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα σχολικά βιβλία. Παράλληλα, επιδιώκεται να εντοπιστούν πιθανές ελλείψεις στην περιγραφή τους με στόχο να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν και κατ’ επέκταση να διευκολυνθεί το έργο του εκπαιδευτικού αλλά και η κατανόησή τους από τους μαθητές. Τέλος, παρατίθενται συμπεράσματα και διατυπώνονται κάποιες προτάσεις για τον τρόπο παρουσίασης του χρόνου και της όψης των ρημάτων, που μπορεί να φανούν χρήσιμες και να συμβάλουν θετικά στην αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας τους.