Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά: ψηφιοποίηση και επεξεργασία γλωσσικών εγχειριδίων με τη μεθοδολογία των σωμάτων κειμένων - Γαλαζούλα, Σπυριδούλα; Galazoula, Spyridoula (2023)
Η συνεχής μετακίνηση του ελληνικού πληθυσμού προς χώρες του εξωτερικού έχει δημιουργήσει την ανάγκη για μελέτη των χαρακτηριστικών εκείνων που διέπουν τα μέλη του. Η εκπαίδευση είναι ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους οι ερευνητές επικεντρώνουν τις μελέτες τους προς αναζήτηση αυτών των χαρακτηριστικών. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τα στοιχεία του ελληνισμού που αποτυπώνονται μέσω των κειμένων με αποτέλεσμα την κατασκευή μιας κοινωνικής ταυτότητας για τους Έλληνες μαθητές/τριες της διασποράς. Παρόλο που έχουν γίνει μελέτες στην ανάλυση σχολικών εγχειριδίων, ιδιαίτερη πρόκληση αποτέλεσε για την έρευνά μας να χρησιμοποιηθεί η Μεθοδολογία Σωμάτων Κειμένων με τη χρήση του εργαλείου γλωσσικής επεξεργασίας AntConc για την ανάλυση και επεξεργασία του σχολικού εγχειριδίου «Παπαλοΐζος, Κ. Θεόδωρος, 1981. Λίγα απ’ όλα: Αναγνωστικό για την Δ΄ τάξη. United States of America: Papaloizos Publications Inc., New Edition». Εγχειρίδιο το οποίο χρησιμοποιούσαν για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης σε μαθητές/τριες της ελληνικής διασποράς και συγκεκριμένα στις Η.Π.Α. Αρχικά, ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του εγχειριδίου και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν τα κείμενα για να γίνει η επεξεργασία των γλωσσικών επιλογών του συγγραφέα μέσω συμφραστικών πινάκων και λίστες λέξεων. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στα παιδιά των Ελλήνων της διασποράς διαμορφώνοντας μια συγκεκριμένη κοινωνική ταυτότητα. Επιπλέον, μέσω των αναζητήσεων παρατηρήθηκε ότι το στοιχείο του Ελληνισμού που υπερισχύει είναι το Θρησκευτικό. Η Θρησκεία φαίνεται ότι χαρακτηρίζει και καθορίζει τις κοινότητες των Η.Π.Α. και με τη σειρά της κατέχει σημαντικό κομμάτι στην ταυτότητα των μελών της κοινότητας. Η εικόνα της Ελλάδας είναι το τελευταίο στοιχείο, πλην σημαντικό, που αναζητήσαμε. Το αποτέλεσμα είναι ότι παρουσιάζεται με τέτοιον τρόπο με σκοπό να τονωθεί το αίσθημα υπερηφάνειας για την Ελλάδα και για την ελληνική καταγωγή με αφηγήσεις από τα Αρχαία χρόνια μέχρι τα νεότερα. Η έρευνα σε αυτό το πλαίσιο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμη περαιτέρω προς μία συγκριτική μελέτη των σχολικών εγχειριδίων της διασποράς αλλά και