Γοτθική μυθοπλασία και shojo manga: η περίπτωση της Junko Mizuno - Κόνιαρης, Χρήστος (2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τα manga, δηλαδή τα ιαπωνικά κόμικς, και συγκεκριμένα με την κατηγορία shojo manga (manga για κορίτσια). Μέσω μίας θεωρητικής προσέγγισης της συγκεκριμένης κατηγορίας γίνεται αναφορά στα χαρακτηριστικά της, τις καινοτομίες που αυτή εισήγαγε στη μορφή των manga και στη σύνδεσή της με την έννοια του φύλου. Στο επίκεντρο της εργασίας τοποθετείται η ανεύρεση στοιχείων γοτθικής μυθοπλασίας μέσα σε τίτλους manga που απευθύνονται σε κορίτσια. Στόχος της εργασίας είναι να αναδείξει ότι τα manga συγκροτήθηκαν χάρη στην μακρά ιαπωνική παράδοση αλλά και την επαφή αυτής με δυτικά στοιχεία -όπως είναι η γοτθική μυθοπλασία. Τα manga αποτελούν ένα αμάλγαμα συνάντησης της Ανατολής με τη Δύση και του ιαπωνικού πνεύματος με τις γνώσεις της Δύσης. Προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη γοτθικών στοιχείων στα manga, η έρευνα επικεντρώνεται σε έργα της δημιουργού shojo manga Junko Mizuno. Μέσα από τις ανακατασκευές κλασικών παραμυθιών που δημιούργησε η Mizuno ώστε να εισαχθούν στον 21ο αιώνα, αλλά και τον πρωτότυπο τίτλο Pure Trance, αναδύονται τέτοιου είδους στοιχεία, αλλά και δεσμοί διακειμενικότητας που έχουν πλεχθεί με έργα της γοτθικής μυθοπλασίας.