H ελληνική βιομηχανική ενέργεια, ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι προοπτικές - Σηφάκη, Δήμητρα (2023)
H παρούσα εργασία θα διανθήσει την πορεία της ελληνικής βιομηχανικής ενέργειας, πριν και μετά την έλευση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και τις προοπτικές της. Η αρχική υπόθεση, συνδέεται με το γεγονός ότι ο πόλεμος επέφερε την ανάγκη για την άμεση ενεργειακή αποσύνδεσή των κρατών από τη Ρωσία και τη στροφή τους προς άλλες μορφές ενέργειας. Ωστόσο, το γεγονός αυτό ενδεχομένως βρίσκει τις χώρες ανέτοιμες να καλύψουν άμεσα την αυξημένη ενεργειακή ζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά θα γίνει μια εισαγωγή αναφορικά με το ενεργειακό κόστος και το ενεργειακό τοπίο. Ακόμη, περιγράφεται ο αρχικός ενεργειακός σχεδιασμός της ΕΕ και τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα στην Ευρώπη με αναφορά στις ΑΠΕ. Περιλαμβάνεται, επίσης, η ανάλυση για την ελληνική οικονομία και η περιγραφή της ενεργειακής της κατεύθυνσης, δίνοντας έμφαση στα δεδομένα που αφορούν στη χώρα μας στον ενεργειακό τομέα. Επιπροσθέτως, επιχειρείται η αναφορά στην εξέλιξη και τις επιδράσεις του πολέμου στην Ουκρανία με αναδρομή σε βασικά γεγονότα, ενώ αναλύεται η επίδραση του πολέμου στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης (φυσικό αέριο, υδρογόνο, άνθρακας, πυρηνική ενέργεια, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Ακόμη, περιγράφεται η αντίδραση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου. Η εργασία καταλήγει σε χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με το ενεργειακό τοπίο τόσο των χωρών της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας.