Διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού στην Ικαρία βάσει των φυσικών της πόρων - Κουτσογιάννη, Αμαλία-Μαρία; Ατσιδαύτη, Μοσχούλα-Γεωργία (2023)
Στην Ικαρία, όπως και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μείωση του πληθυσμού και αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης με μεγαλύτερη την αντιπροσώπευση της τρίτης ηλικίας. Οι πιο δημιουργικές ηλικίες εγκαταλείπουν το νησί με σκοπό την εύρεση εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η αλλαγή αυτή έχει επέλθει κυρίως λόγω της μεταβολής των κοινωνικοο-οικονομικών δομών (εγκατάλειψη της γεωργίας σε μικρή κλίμακα, στροφή προς τον τριτογενή τομέα κ.λ.π.) η οποία συνετέλεσε στην κατάργηση της οικονομικής αυτονομίας του νησιού. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η διαθεσιμότητα φυσικών πόρων και των πολιτιστικών – πολιτισμικών στοιχείων του νησιού και το ενδεχόμενο ανάπτυξης και αξιοποίησης τους με στόχο τη δημιουργία πόλων έλξης τουριστών ( με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού) και κατά συνέπεια τη συγκράτηση του πληθυσμού. Ειδικότερα, καταγράφονται, αναλύονται και αξιολογούνται α) οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι του νησιού (ιαματικές πηγές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αιολικό δυναμικό) και η κατάσταση αξιοποίησής του σήμερα, β) η υφιστάμενη υποδομή (οικιστική ανάπτυξη, δίκτυο συγκοινωνιών), γ) τα ιδιαίτερα πολιτισμικά και πολιτιστικά του στοιχείου καθώς και δ) οι απόψεις των ανθρώπων, που είτε διαμένουν στο νησί είτε κατάγονται από αυτό, σχετικά με τη δυνατότητα και την ανάγκη αξιοποίησης των πόρων αυτών για το συγκεκριμένο σκοπό. Επομένως, απώτερος στόχος της εργασίας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, μέσα από την αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων και ιδιαιτεροτήτων καθώς και της δημιουργίας των απαραίτητων συνθηκών για τη συγκράτηση του οικονομικά παραγωγικού πληθυσμού στο νησί.