Η βιωματική μάθηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως μέσο ανάδειξης και διάδοσης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς: η περίπτωση της Τήνου - Μπασινάς, Γεώργιος (2023)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται προσπάθεια σύνδεσης των θεωρητικών εννοιών της βιωματικής μάθησης, της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του κοινωνικού κεφαλαίου μέσω της χρήσης βιβλιογραφικής επισκόπησης και ποιοτικών μεθοδολογικών ερευνητικών προσεγγίσεων. Ειδικότερα, επιδιώκεται η δημιουργία ενός ερευνητικού μοντέλου βιωματικής μάθησης μέσω του οποίου μπορεί να αναδειχθεί και να διασωθεί η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά με εστιασμένο ερευνητικό πεδίο το νησί της Τήνου, πλαίσιο αναφοράς την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και κυρίαρχο μέσο την Τέχνη. Προς αυτή την κατεύθυνση η σχολική κοινότητα, ως πυρήνας, ήρθε σε επαφή με την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και μετέπειτα σχεδίασε, οργάνωσε και συντόνισε μεθόδους διάσωσης και διάδοσής της μέσω της Τέχνης σε άμεση συνεργασία με τοπικούς φορείς και μέλη της ευρύτερης τοπικής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της παρούσης εργασίας αναδείχθηκαν μια σειρά από ερευνητικά ζητήματα όπως οι κίνδυνοι που διατρέχει η άυλη πολιτισμική κληρονομιά, λόγω ποικίλων εμποδίων που παρουσιάζονται, η έλλειψη βιωμάτων και συντονισμού των δράσεων, αλλά και η επιλογή κατάλληλων πρακτικών παρέμβασης. Στο σύνολό της η παρούσα εργασία επιχειρεί τη διερεύνηση των προαναφερθέντων ζητημάτων προτείνοντας στη διδακτική πράξη τη χρήση ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού οδηγού που αποτελεί αρωγό στη διάδοση και διάσωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.