Στρατηγική κάθετης ολοκλήρωσης: μελέτη περίπτωσης Cosco - Μυλωνά, Χρυσάνθη (2023)
Η παγκοσμιοποίηση, η εξέλιξη της τεχνολογίας και των επικοινωνιών, η καθιέρωση της μεταφοράς μέσω εμπορευματοκιβωτίων (ε/κ), αλλά και η απελευθέρωση της αγοράς έχουν οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας. Πριν από μερικά χρόνια η οριζόντια ολοκλήρωση ήταν πρωταρχικής σημασίας για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, όμως οι παραγωγικές δυνάμεις αναζητούν πλέον ενοποιημένα πακέτα μεταφορικής υπηρεσίας σε παγκόσμια εμβέλεια. Η απλή μεταφορά, όπως την είχαμε συνηθίσει, ή η απλή προώθηση των προϊόντων, δεν θα συνεχίσει στο μέλλον να υφίσταται. Τα καινούργια δεδομένα που επικρατούν, καταστούν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα πρωταγωνιστή. Από τη ναυτιλιακή κοινότητα επιλέγεται για την ανάπτυξη της μεταφοράς από πόρτα σε πόρτα (door-to-door) η κάθετη ολοκλήρωση ως στρατηγική. Νέα ενοποιημένα πακέτα υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας θα παρέχονται από τους περισσότερους παίκτες της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι νέες αυτές υπηρεσίες θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται μέσω της ολοκλήρωσης στα διάφορα στάδια αυτής. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται αρχικά τις ανάγκες τις αγοράς και καταλήγει στη διαμόρφωση των πραγμάτων. Έπειτα, αναλύει τις στρατηγικές ολοκλήρωσης και επικεντρώνεται στην στρατηγική της προς τα πίσω ολοκλήρωσης με παράδειγμα υλοποίησης της από τον κολοσσό της COSCO SHIPPING CO.