Πράσινο μάρκετινγκ: στρατηγικές μάρκετινγκ για τις ελληνικές εταιρείες ενέργειας και η επίδραση τους στη συμπεριφορά των καταναλωτών - Καστόπουλος, Δημήτριος (2023)
Τα τελευταία χρόνια, η περιβαλλοντική ευθύνη και η πράσινη κατανάλωση έχουν αναδειχθεί ως σημαντικά θέματα στη βιβλιογραφία του μάρκετινγκ. Την τελευταία δεκαετία, η έρευνα έχει λάβει νέα τροπή σχετικά με τους παράγοντες που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση και την ερμηνεία των προθέσεων των καταναλωτών για τα πράσινα προϊόντα και την περιβαλλοντικά συνειδητή συμπεριφορά.. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν να διερευνήσει το κατά πόσο απόψεις των καταναλωτών για τις στρατηγικές πράσινου μάρκετινγκ των ελληνικών εταιρειών ενέργειας επηρεάζουν τη συμπεριφορά (πρόθεση αγοράς και πρόθεση σύστασης σε άλλους) των καταναλωτών καθώς και την εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τις εταιρείας ενέργειας. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε ποσοτική συγχρονική έρευνα σε δείγμα 86 καταναλωτών εταιρειών ενέργειας στην Ελλάδα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου μέσω της πλατφόρμας Google Forms. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2022. Τα αποτελέσματα της παρούσας διπλωματικής εργασίας επιβεβαίωσαν ότι οι καταναλωτές στον τομέα της ενέργειας έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες, έχουν μια θετική στάση για τις πράσινες διαφημίσεις ‎/ πράσινο μάρκετινγκ και θεωρούν ότι το πράσινο μάρκετινγκ και τα πράσινα προϊόντα/ υπηρεσίες αποτελούν το μέλλον για τις εταιρίες ενέργειας. Επιπρόσθετα, τα ευρήματα της διπλωματικής εργασίας έδειξαν πως οι καταναλωτές αναγνωρίζουν πως η χρήση στρατηγικών πράσινου μάρκετινγκ επηρεάζει την εικόνα που έχουν για τις εταιρείες ενέργειας ενώ έχουν θετική πρόθεση αγοράς από εταιρείες ενέργειας που ακολουθούν στρατηγικές πράσινου μάρκετινγκ και έχουν την πρόθεση να προτείνουν σε φίλους και γνωστούς εταιρείες ενέργειας που ακολουθούν στρατηγικές πράσινου μάρκετινγκ. Ουσιαστικά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα θα πρέπει να στραφούν προς φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες και στη χρήση πράσινου μάρκετινγκ ώστε να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.