Επιχειρησιακά συστήματα και νέες τεχνολογίες στην λογιστική παρακολούθηση των επιχειρήσεων - Μπένος, Ιωάννης (2023)
Η πτυχιακή αυτή έχει ως θέμα την μελέτη και την ανάλυση των συστημάτων ERP στον κλάδο της λογιστικής και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο χρήσης τους, καθώς και τα νέα τεχνολογικά μέσα που εφαρμόζει ένα σύγχρονο λογιστικό γραφείο. Η λογιστική είναι κλάδος της οικονομικής επιστήμης και απαραίτητη για την πορεία της οικονομίας αλλά και την διαχείριση κάθε επιχείρησης και κράτους. Επομένως, είναι εξίσου σημαντική η όποια τεχνολογική εξέλιξη. Όμως, η εφαρμογή ενός συστήματος μπορεί να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες και να καταρρεύσει η αισιοδοξία για βελτίωση και εξέλιξη, αλλά τα οφέλη είναι πολλά περισσότερα και φαίνονται μακροχρόνια. Η σωστή επιλογή ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού συστήματος δεν είναι μοναδική και δεδομένη λύση για κάθε μορφής επιχείρηση. Υπάρχουν διάφορα συστήματα τα οποία είναι προσαρμοσμένα για κάθε κλάδο και απαιτούν συνεχή εκπαίδευση και εξοικείωση του εργαζομένου. Στον κλάδο της λογιστικής, είναι απαραίτητα καθώς, όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα εργασίας του λογιστή-φοροτεχνικού αλλά η εφαρμογή επιβάλλεται από τον νόμο. Στο συγκεκριμένο αυτό κομμάτι θα γίνει λεπτομερής ανάλυση για τις νέες τεχνολογίες που πρέπει να εφαρμοστούν στο επάγγελμα. Μια γενική αποδεκτή αλήθεια είναι ότι, τα συστήματα ERP ποικίλουν και κάθε επιχειρηματίας καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε πακέτα όπου θα συνδυάσει τιμή, ποιότητα καθώς και την χρησιμότητα για το αντικείμενο εργασίας του. Στις ημέρες μας, η συνδρομή για την απόκτηση τους είναι και χρηματική και αποτελεί μηνιαίο ή ετήσιο πάγιο κόστος. Ένας λογιστής-φοροτεχνικός, δεν έχει την αριθμομηχανή ως βασικό εργαλείο του πλέον, αλλά ένα ολόκληρο πακέτο συστημάτων για την παρακολούθηση των οικονομικών μίας επιχείρησης, καθώς ο νόμος στις αρχές του 2021 επιβάλει την εφαρμογή τους σε όλες τις επιχειρήσεις, είτε ατομικές, είτε κεφαλαιουχικές.