Ενδυνάμωση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις - Κέντρου, Λαμπιόνα (2023)
Οι εργαζόμενοι αποτελούν το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για μία επιχείρηση. Στη σύγχρονη εποχή η διαχείριση των εργαζομένων γίνεται από ειδικά τμήματα και στα πλαίσια της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και των λειτουργιών που αυτή εκτελεί. Δύο βασικές λειτουργίες της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού αφορούν στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των εργαζόμενων. Η παρούσα εργασία έχει ως βασικό στόχο να μελετήσει τις δύο αυτές λειτουργίες σχετικά με την περίπτωση τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική επισκόπηση. Μέσα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε έγινε σαφές ότι ο τουριστικός και ο ξενοδοχειακός κλάδος παρουσιάζουν ιδιομορφίες οι οποίες καθιστούν περίπλοκη την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των εργαζομένων. Μέσα από αυτές τις δύο διαδικασίες παρέχονται κίνητρα εργασίας στους εργαζόμενους και δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε αυτοί να νιώθουν ευχαρίστηση από το εργασιακό τους περιβάλλον. Η ανάπτυξη των εργαζομένων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εκπαίδευση αλλά θα πρέπει να υπάρχουν βασικές προϋποθέσεις (πχ σωστός σχεδιασμός, πρόθεση των εργαζόμενων να εξελιχθούν, εσωτερικά κίνητρα εργασίας, απροθυμία αναζήτησης απασχόλησης σε άλλη επιχείρηση κλπ). Οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λειτουργούν εποχικά, η μορφή εργασίας που κυριαρχεί είναι η μερική απασχόληση και η τουριστική ζήτηση παρουσιάζει διακυμάνσεις. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις πρέπει να μελετούν καλά το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον πριν εφαρμόζουν κάποιο πρόγραμμα ανάπτυξης-εκπαίδευσης ή ενδυνάμωσης ανθρώπινου δυναμικού. Η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού παρέχει πολλά οφέλη στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και θα πρέπει να εφαρμόζεται από όλες τις επιχειρήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.