Τουριστική ανάπτυξη της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα στην εποχή του ανθρωπόκαινου: μελέτη περίπτωσης της Land Art - Κερεφιάδου, Δωροθέα (2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, εκπονήθηκε έχοντας στόχο να διερευνήσει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών για την συμμετοχή τους και κατά συνέπεια την πραγμάτωση ενός project στα πλαίσια της προβολής της περιοχής της λίμνης Πλαστήρα. Η μελέτη περίπτωσης του projectLandArt μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Λίμνης .Πρόκειται για μία δράση που φιλοδοξεί να υλοποιηθεί στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα το καλοκαίρι του 2023 και αφορά παρεμβάσεις καλλιτεχνών με έργα που δημιουργούν επιτόπου με υλικά της φύσης και τα εγκαθιστούν εκεί ως αναπόσπαστα κομμάτια αυτής. Στην εποχή του ανθρωπόκαινου είναι σημαντικό να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα μνημεία της φύσης και να προβληματιστούμε για την διαφύλαξη αυτών. Με δεδομένο ότι η LandArt είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα δημιουργίας στη φύση, με παγκόσμια εμβέλεια το οποίο συνδέεται με την οικολογική συνείδηση, τόσο των καλλιτεχνών όσο και των ντόπιων κατοίκων και των τουριστών, θα προσελκύει από τη μία πλευρά καλλιτέχνες, οι οποίοι εγκαθίστανται σε μία περιοχή του φυσικού περιβάλλοντος προκειμένου να δημιουργήσουν έργα στη φύση και από την άλλη, τουρίστες και ντόπιους που θα επισκέπτονται τη λίμνη και θα μπορούν όχι μόνο να θαυμάζουν τα έργα των καλλιτεχνών στη φύση αλλά να έχουν και τη δυνατότητα να διαμένουν στην περιοχή και να παρακολουθούν την εξέλιξη δημιουργίας των έργων τους. Το ερευνητικό πρόβλημα της εργασίας είναι να μελετηθεί κατά πόσο οι καλλιτέχνες θέλουν να συμμετέχουν στην πραγμάτωση ενός projectLandArt, στην εποχή του ανθρωπόκαινου ,γεγονός που θα οδηγήσει στην προβολή της λίμνης Πλαστήρα και κατά συνέπεια στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αρχικά γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπηση εννοιών του τουρισμού, της έννοιας του ανθρωπόκαινου, καθώς αναπτύσσονται και έννοιες του τουριστικού Μάρκετινγκ. Ακολουθεί, στηριζόμενη πάλι σε δευτερογενή έρευνα, η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης της συγκεκριμένης περιοχής σε σχέση με τις υποδομές, καταλύματα, εστίαση,δίκτυα συγκοινωνίας,ασφάλεια της περιοχής,νομοθεσία προστατευμένης περιοχής, υποδομές καλλιτεχνικών εργαστηρίων καθώς και η φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Αναλύεται η LandArt ως καλλιτεχνικό ρεύμα και η παρουσία της στη Λίμνη Πλαστήρα, στα πλαίσια της ενός σχεδίου στρατηγικής.Πραγματοποιείται ανάλυση SWOT, όπου διερευνώνται τα δυνατά και αδύναμα σημεία, οι προοπτικές και οι απειλές για την ανάπτυξη της περιοχής βασισμένες στο θεσμό της LandArt. Στο δεύτερο μέρος ακολουθεί η μεθοδολογία έρευνας. Με τη χρήση ερωτηματολογίου, διερευνώνται οι συνιστώσες που θα οδηγήσουν τους καλλιτέχνες να συμμετέχουν στο LandArt σε διάφορες χρονικές περιόδους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στόχος είναι η υλοποίηση του projectLandArt στη λίμνη Πλαστήρα ως τόπο συνάντησης, εκπαίδευσης και δημιουργίας, ένα δυναμικό σημείο αναφοράς για υλοποίηση θερινών αλλά και χειμερινών Ακαδημιών, με πολλαπλό επιστημονικό και θεματικό ενδιαφέρον. Επιπλέον ένας προορισμός των καλλιτεχνών αλλά και επισκεπτών από όλο τον κόσμο, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω πολιτιστική και κατά επέκταση οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αποτελώντας έτσι ένα παγκόσμιο πόλο πολιτιστικής έλξης.