Διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης υποβρύχιων καλωδίων για την εκτίμηση έντονα βαροκλινικών ροών - Βατίτσης, Σπυρίδων (2023)
H παρούσα εργασία έχει σκοπό να εξετάσει αν η βαροκλινικότητα επηρεάζει τη διαφορά ηλεκτρικού δυναμικού που εμφανίζεται μεταξύ των δύο ακτών που διαμορφώνουν το Δίαυλο της εισόδου του κόλπου της Καλλονής Λέσβου, κατά την ανταλλαγή νερού μεταξύ του κόλπου και της ανοιχτής θάλασσας, του Βόρειου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον νόμο του Faraday, τα ιόντα του νερού που κινούνται μέσα στο μαγνητικό πεδίο της γης δέχονται δύναμη, η οποία είναι ικανή να δημιουργήσει διαφορά δυναμικού μεταξύ ακτών. Μέσω μετρήσεων της διαφοράς δυναμικού είναι δυνατή η εκτίμηση της ροής όγκου ύδατος μεταξύ δύο ακτών. Όμως τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν στο Δίαυλο της εισόδου του κόλπου της Καλλονής δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ροή ύδατος. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται εάν η απόκλιση αυτή μπορεί να αποδοθεί στην έντονη βαροκλινικότητα της ροής που παρατηρείται στο Δίαυλο. Για τον έλεγχο της παραπάνω υπόθεσης, χρησιμοποιούνται εκτιμήσεις ταχύτητας νερού από μία μελέτη αριθμητικής προσομοίωσης της ανταλλαγής στο Δίαυλο οι οποίες ανάγονται σε ροή όγκου για να συγκριθούν με τη διαφορά δυναμικού που αναφέρεται παραπάνω και η οποία έχει μετρηθεί με τη βοήθεια ενός υποβρυχίου καλωδίου που βρίσκεται εγκάρσια εντός του διαύλου. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι παρά την έντονη βαροκλινικότητα της ροής, η διαφορά δυναμικού μεταξύ των δύο ακτών αναμένεται να κυριαρχείται από τη συνολική ροή όγκου του νερού, και κατά συνέπεια η χαμηλή συσχέτιση καταγεγραμμένης διαφοράς δυναμικού σε σχέση με την ανταλλασσόμενη ροή οφείλεται σε άλλους παράγοντες.