Ενδεδειγμένες στρατηγικές - συνέργιες – brand identity & branding: η μάρκα στον εικαστικό χώρο - μελέτη περίπτωσης - Δανέλης, Ιωάννης (2023)
Έχοντας κατά νου ότι στην εποχή μας, στην οποία καταγράφονται μια σειρά τεχνολογικών, κοινωνικών και πολυπολιτισμικών εξελίξεων, οι οποίες επηρεάζουν ολικά το κοινωνικό γίγνεσθαι και κατ’ επέκταση την τέχνη, την καλλιτεχνική δραστηριότητα και τον καλλιτέχνη αντίστοιχα, θα συμφωνήσουμε ότι μερικά από τα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν την σύγχρονη κοινωνία είναι αυτό του εργασιακού ανταγωνισμού και της υπερπροσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών. O 21ος αιώνας φαίνεται να δυσχεραίνει την θέση του καλλιτέχνη τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα οι περισσότεροι Έλληνες καλλιτέχνες «εργάζονται ανασφάλιστοι, έχουν χαμηλό εισόδημα ενώ είναι υψηλής ειδίκευσης, βιοπορίζονται ασκώντας δεύτερο ή και τρίτο επάγγελμα και είναι θεσμικά ανοχύρωτοι απέναντι στις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας. Μέσα από την επιστήμη του μάρκετινγκ έχει αναπτυχθεί ένα εργαλείο για να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα άτομα, στις επιχειρήσεις, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες, το λεγόμενο branding του οποίου μια από τις εφαρμογές του είναι και το personal brand. Γενικότερα στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει την αξία του branding στο χώρο της τέχνης και πως αυτό μπορεί να βοηθήσει τους καλλιτέχνες αρχικά να ισχυροποιήσουν το personal brand για να μπορέσουν να αναδειχθούν στην αγορά.