Μελέτη και χρήση του αγγειόσπερμου Cymodocea nodosa ως βιοτικού δείκτη και εφαρμογή των δεικτών Cymoskew και Mediskew για την αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης σε παράκτιες περιοχές του Αιγαίου - Παπαδόπουλος, Βασίλης (2023)
Το θαλάσσιο αγγειόσπερμο φυτό Cymodocea nodosa είναι ευρέως διαδεδομένο στις αμμώδεις ή αμμο-ιλυώδεις ακτές της Μεσογείου, καθώς και σε λιμνοθάλασσες. Μετά από το είδος Posidonia oceanica, οι λειμώνες του είδους C. nodosa αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό ενδιαίτημα θαλάσσιων αγγειόσπερμων στη Μεσόγειο. Οι λειμώνες του θαλάσσιου αγγειόσπερμου Cymodocea nodosa συγκαταλέγονται στα πιο παραγωγικά ενδιαιτήματα του πλανήτη, συνεπώς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στα παράκτια οικοσυστήματα. Στην παρούσα εργασία κρίθηκε σκόπιμη η μελέτη του προτύπου κατανομής του είδους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και η χρήση του είδους ως βιοτικού δείκτη για την αποτύπωση της οικολογικής κατάστασης των υδάτων σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα νερά.Αφού συλλέχθηκαν τα δείγματα και μετρήθηκε το φωτοσυνθετικό μήκος των φύλλων χρησιμοποιήθηκαν οι δείκτες Cymoskew και Mediskew σε συνδυασμό με τον δείκτη ανθρωπογενούς πίεσης PISM για την εξαγωγή αποτελεσμάτων. Οι δείκτες έδειξαν από καλή έως κακή κατάσταση στις περιοχές μελέτης με την πληθώρα των περιοχών να χαρακτηρίζεται από μέτρια οικολογική κατάσταση. Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας αναμένεται να εμπλουτίσουν τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν για την ανάπτυξη του είδους C. nodosa σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα καθώς και τη σημασία χρήσης του είδους για εκτίμηση των παράκτιων υδάτων σε περιοχές με διαφορετικά επίπεδα ανθρωπογενών πιέσεων.