Μνήμη και αναπαράσταση: δημιουργία ντοκιμαντέρ για την 9η Οκτωβρίου 1944 μέσα από τα μάτια του Νίκου Καραγιώργη - Μπουλή, Μαίρη (2023)
Ο παππούς μου, Νίκος Καραγιώργης, ήταν μόλις οκτώ χρονών το 1944. Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου βρισκόταν στα Σπάτα με τον πατέρα του και μάζευε κουδούνια (σ.σ. μικρά τσαμπιά σταφύλια). Ήταν η μέρα που Γερμανικά στρατεύματα έβαλαν φωτιά στο Κορωπί. Στο ντοκιμαντέρ «Μια φορά το ‘44» οι μνήμες του Νίκου Καραγιώργη ζωντανεύουν σε ένα συνδιασμό προφορικής ιστορίας και αναπαράστασης. Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει την διαδικασία δημιουργίας του ντοκιμαντέρ «Μια φορά το ‘44». Το πρώτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στον όρο «προφορική ιστορία» και στο ιστορικό πλαίσο της αφήγησης του Νίκου Καραγιώργη. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η σκηνοθετική προσέγγιση και οι κινηματογραφικές και εικαστικές αναφορές πάνω στις οποίες βασίστηκε ο σχεδιασμός της ταινίας. Τέλος στο τρίτο κεφάλαιο διατρέχονται όλα τα στάδια του ντοκιμαντέρ από την συγγραφή του σεναρίου μέχρι το μοντάζ.