Τεκμηρίωση και αύξηση φιλικότητας στον χρήστη για το μοντέλο διάδοσης ακτινοβολίας FORTH - Φατσέα, Ελένη (2023)
Η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα η μεταβολή των μετεωρολογικών συνθηκών για μεγάλη χρονική διάρκεια, είναι γνωστή ως κλιματική αλλαγή. Η εν λόγω αλλαγή επηρεάζεται τόσο από φυσικούς όσο ανθρωπογενείς παράγοντες, ενώ το γενικό αποτέλεσμα της συνολικής διαδικασίας αποτυπώνεται στο ενεργειακό ισοζύγιο της Γης. Όταν η εισερχόμενη ακτινοβολία ισούται με την εξερχόμενη ακτινοβολία, τότε η θερμοκρασία της Γης διατηρείται σταθερή. Αν όμως η ισορροπία αυτή διαταραχθεί, τότε προκύπτουν οι κλιματικές αλλαγές. Για να γίνει κατανοητή η κλιματική αλλαγή, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ακριβής καταγραφή του ισοζυγίου ενέργειας της ακτινοβολίας της Γης και να γίνει κατανοητό πώς αυτό το ισοζύγιο άλλαξε και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Τα νέφη, η σύσταση της ατμόσφαιρας, τα ατμοσφαιρικά αερολύματα και τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας επηρεάζουν άμεσα το ισοζύγιο αυτό. Η μελέτη του ισοζυγίου, γίνεται μέσω δορυφορικών μετρήσεων αλλά και από επίγειους σταθμούς. Λόγω όμως της ανομοιογένειας της κατανομής των σταθμών στην επιφάνεια της Γης, η καταγραφή του ισοζύγιου γίνεται περισσότερο με υπολογιστικά μοντέλα προσομοίωσης. Ένα τέτοιο μοντέλο είναι και το μοντέλο διάδοσης ακτινοβολίας FORTH. Ο σκοπός της εργασίας αυτής, είναι να γίνει μια πιο φιλική προσέγγιση για τον χρήστη του μοντέλου FORTH. Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μια εισαγωγή για την διάδοση της ηλιακής ακτινοβολίας στο σύστημα της Γης και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ισοζύγιο ενέργειας της ακτινοβολίας αυτής. Επίσης γίνεται μια αναφορά για την ανάγκη των υπολογιστικών μοντέλων διάδοσης της ακτινοβολίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναφέρονται δύο βασικά μοντέλα διάδοσης και οι αρχές λειτουργίας τους. Έπειτα στο τρίτο κεφάλαιο, αναφέρεται η μορφή του μοντέλου FORTH όπου θα γίνουν οι αλλαγές για να γίνει πιο απλό και πιο φιλικό προς τον χρήστη. Στο τέταρτο κεφάλαιο, αναφέρονται οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν καθώς και οι ενέργειες που γίναν ώστε να γίνει ευρέως γνωστός ο κώδικας. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο διατυπώνονται οι περεταίρω ενέργειες που μπορούν να συμβούν στο μέλλον, ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο.