Η βιογραφική μέθοδος και η μελέτη ταυτότητας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε τροχιά ανασυγκρότησης, μέσω του προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων Αργώ, που υλοποιείται στο ΨΝΘ και η ενδυνάμωσή τους μέσω της τέχνης - Μασχαλίδη, Δήμητρα (2023)
Η εργασία συμπληρώνεται από τη δημιουργία ενός άλμπουμ εικόνων, που αφορά μια προσπάθεια ανάδειξης της σημαντικής εργασίας που υλοποιείται στην ομάδα της εικαστικής έκφρασης – θεραπείας (art therapy), του εναλλακτικού θεραπευτικού προγράμματος ΑΡΓΩ. Τα έργα είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής αποτύπωσης των βαθύτερων εσωτερικών εμπειριών και συναισθημάτων των μελών. Όλοι τους είναι «πρώην» χρήστες που βρίσκονται στη διαδικασία απεξάρτησης. Παλεύουν με τον πρότερο βίο της τοξικοεξάρτησης, προκειμένου να κερδίσουν και πάλι τη ζωή τους που έβαλαν σε μια μεγάλη παρένθεση. Η ομάδα της art therapy του ΑΡΓΩ, στέκεται αρωγός στην προσπάθεια αυτή, εντάσσοντας τα μέλη σε έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας με την απεικόνιση των ψυχικών αναπαραστάσεων του εαυτού. Το όχημα για το ταξίδι στην αποδέσμευση του ασυνείδητου αποτελούν το χαρτί και τα χρώματα. Η επαφή με μια δραστηριότητα που είναι σχεδόν πλήρως συνυφασμένη με την παιδική μας ηλικία, αναζωπυρώνει την δημιουργία, χωρίς να προλαβαίνει να λογοκρίνει το μυαλό, αυτό που η ψυχή φωνάζει. Το ασφαλές περιβάλλον και ο σεβασμός στην ατομικότητα, είναι βασικά στοιχεία της ομάδας αυτής, προσφέροντας έναν φιλικό στίβο, στον επίπονο αγώνα των ανθρώπων της. Το καλλιτεχνικό προϊόν αποτελεί τον πυρήνα της διαδικασίας, ώστε να επέλθει η πολυπόθητη κάθαρση. Στις επόμενες σελίδες του άλμπουμ, φιλοξενείται ένας μικρός θησαυρός, ένας «χάρτης» βιωμάτων και ιστοριών ζωής των μελών που έχουν περάσει ή βρίσκονται σήμερα στην θεραπευτική κοινότητα. Τα έργα, είναι πλαισιωμένα με μικρά τμήματα προσωπικών τους αφηγήσεων από συνεντεύξεις που έδωσαν σε μένα προσωπικά. Κάτω από κάθε έργο παρατίθεται ένα κείμενο – αφήγηση της εικόνας, όπως τα είδε και τα βίωσε η ερευνήτρια, μέσα από τη διαδικασία της επαφής και της συνομιλίας με τα μέλη της ομάδας εικαστικής έκφρασης – θεραπείας. Ατόμων που πόνεσαν πολύ και θαρραλέα τώρα παλεύουν για το αυτονόητο, να κερδίσουν τη ζωή..