Η ιατρική κοινότητα στη ναζιστική Γερμανία: η επιστήμη στην υπηρεσία του καθεστώτος - Χρονοπούλου, Μυρσίνη (2023)
Η διπλωματική εργασία εκπονείται στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Κρίση και Ιστορική αλλαγή» της Σχολής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κεντρικό ζήτημα της μελέτης αποτελεί ο ρόλος της ιατρικής κοινότητας στην υλοποίηση των ναζιστικών φυλετικών προγραμμάτων και τη διεξαγωγή της Τελικής Λύσης. Αρχικά, παρουσιάζεται μια ιστοριογραφική επισκόπηση του ζητήματος, όπου αναφέρεται η βασική βιβλιογραφία και οι κύριες ιστοριογραφικές προσεγγίσεις. Στη συνέχεια, επιχειρείται μια ιστορική επισκόπηση – το πρώτο μέρος της αφορά τα ναζιστικά φυλετικά προγράμματα και πιο συγκεκριμένα τις αντιγεννητικές πολιτικές του καθεστώτος, ενώ το δεύτερο μέρος της ιστορικής επισκόπησης αφορά την ιατρική κοινότητα. Στόχος αυτής της βιβλιογραφικής μελέτης είναι να διερευνήσει τα εξής ερωτήματα: Ποιος ήταν ο ρόλος της ιατρικής κοινότητας στην υλοποίηση των ναζιστικών φυλετικών προγραμμάτων; Ποιος ήταν ο ρόλος του ιατρικού κλάδου στην κατασκευή και έκφραση της ναζιστικής πολιτικής; Ποια ήταν τα κίνητρά του; Τελικά, το ναζιστικό καθεστώς και η ιατρική κοινότητα ήταν δύο διαφορετικά πράγματα ή μήπως το καθεστώς παρήγαγε μία νέα ιατρική κοινότητα και έναν νέο ηθικό κώδικα; τέλος, το θεμελιώδες ερώτημα που ακολουθεί διαρκώς την πορεία αυτής της μελέτης είναι το εξής: Γιατί μας αφορά η ιατρική επιστήμη και το ιατρικό επάγγελμα σε μια ιστοριογραφική έρευνα; Πώς μας βοηθά να κατανοήσουμε τον ναζισμό;