Χαρτογράφηση και αποτύπωση κτισμάτων παραδοσιακής μελισσοκομίας στη νήσο Άνδρο - Τσιλιγγίρη, Ευρυδίκη-Σεμέλη (2023)
Η παρούσα έρευνα αφορά στην μελέτη των κτιρίων που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για τη μελισσοκομία στη νήσο Άνδρο. Τα κτίρια αυτά εντοπίζονται στο Βόρειο τμήμα του νησιού και αποτελούν μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα. Η εγκατάλειψή τους μετά την έλευση της σύγχρονης κυψέλης εκθέτει τα κτίρια αυτά σε φθορά και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η καταγραφή τους, η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους και της ιστορικής και κοινωνικής τους διάστασης. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μια βιβλιογραφική διερεύνηση σχετικά με την βιολογία της μέλισσας αλλά και τις μελισσοκομικές πρακτικές όπως εξελίχθηκαν στη διάρκεια των αιώνων. Ακολούθησε η σύνταξη και συμπλήρωση ενός δελτίου καταγραφής για κάθε μελισσόσπιτο, που συγκεντρώνει τα κυριότερα χαρακτηριστικά για κάθε ένα από τα κτίρια σε όλες τις κλίμακες. Στη συνέχεια έγιναν αυτοψίες στα μελισσόσπιτα με επιτόπιες επισκέψεις όπου περισυλλέχθηκαν τα δεδομένα για κάθε μελισσόσπιτο: θέση, τεχνική περιγραφή, σχέδια, φωτογραφικό υλικό. Από την ψηφιοποίηση των συλλεχθέντων δεδομένων (χαρτογράφηση και σχεδίαση) εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με την χωροθέτηση των κτιρίων στο νησί, τα υλικά κατασκευής τους, τις κατασκευαστικές τους λεπτομέρειες και συνεπώς τον τρόπο λειτουργίας τους αλλά και την κατάσταση διατήρησής τους. Από την επεξεργασία αυτών των δεδομένων προκύπτει μια τυπολογία για τα κτίρια αυτά, που κατατάσσονται σε τρεις ομάδες ανάλογα με τον τρόπο που τοποθετούνται σε σχέση με το έδαφος και τις κλίσεις του αλλά και με τον τρόπο χρήσης τους.