Συμβολή στη μελέτη των πυροκλαστικών αποθέσεων της Δυτικής Λέσβου - Πανίδου, Παρθενόπη (2023)
Στα πλαίσια του έργου εγκατάστασης τριών νέων ανεμογεννητριών στη θέση παλαιών στο Αιολικό Πάρκο Ακρόχειρα , στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ανέλαβε την επίβλεψη των εκσακφικών εργασιών και την ανασκαφή, απομάκρυνση, ανάδειξη και συντήρηση των απολιθωμάτων που αποκαλύφθηκαν. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών δημιουργήθηκαν γεωλογικές τομές πρόσφορες για τη μελέτη των διαφορετικών φάσεων των πυροκλαστικών και κλαστικών αποθέσων του Σχηματισμού Πυροκλαστικών του Σιγρίου και για την εξέταση της σχέσης των χαρακτηριστικών των αποθέσεων και της εμφάνισης απολιθωμάτων. Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά των διαφόρων οριζόντων αποθέσεων καταγράφηκαν με κλασσικούς τρόπους γεωλογικής παρατήρησης πεδίου και με αναπαράσταση μέσω φωτογραμμετρικών μεθόδων με τη δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων. Στην σχετικά μικρή κλίμακα του χώρου του Ακρόχειρα διακρίθηκαν διάφορες φάσεις απόθεσης και καταγράφηκαν τα χαρακτηριστικά τους, συσχετίστηκαν τα στρωματογραφικά στοιχεία διαφόρων θέσεων και διερευνήθηκε η σχέση συγκεκριμένων οριζόντων πυροκλαστικών υλικών με την παρουσία απολιθωμάτων. Από την επεξεργασία των δεδόμενων προέκυψε η διάκριση τριών επάλληλων απολιθωματοφόρων οριζόντων πυροκλαστικών, οι δύο με μεγάλο περιεχόμενο σε κίσσηρη και ο τρίτος υπερκείμενός τους μέσα σε υλικό πλούσιο σε κλάστες λιθικών. Παρατηρήθηκαν δύο κυρίαρχες τάσεις παράταξης των απολιθωμένων κορμών που θέτουν το ερώτημα της διττής προέλευσης των πυροκλαστικών ροών από ηφαιστειακά κέντρα που βρίσκονται Νότια και Ανατολικά της περιοχής μελέτης.