Ανάδειξη και αξιοποίηση γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς του ορεινού συγκροτήματος του Λεπετύμνου και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού - Ζγουρνιός, Ευστράτιος (2023)
Η Λέσβος, τρίτο σε μέγεθος Ελληνικό νησί, διαθέτει έντονο μορφοανάγλυφο που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα πριν από 23,5 έως 16 εκατομμύρια χρόνια. Ο ορεινός όγκος του Λεπετύμου, αποτελεί το μεγαλύτερο ηφαιστειακό κέντρο του νησιού και διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια δύο κύριων φάσεων της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η πρώτη διαμόρφωσε αρχικά μια εκτεταμένη καλδέρα που είναι ορατή στην λεκάνη της Στύψης και στη συνέχεια η δεύτερη χαρακτηρίζεται από την μετα-καλδερική δραστηριότητα που οδήγησε στην δημιουργία των μεγάλων ηφαιστειακών δόμων, ρευμάτων λάβας και φλεβικών εμφανίσεων που διεισδύουν στα παλαιότερα ηφαιστειακά πετρώματα. Σήμερα ο ορεινός όγκος του Λεπετύμνου εμφανίζει μεγάλο αριθμό χαρακτηριστικών ηφαιστειακών γεωτόπων και μοναδικά φυσικά τοπία που συγκροτούν ένα μεγάλο αρχείο τεκμηρίων της γεωλογικής κληρονομιάς της περιοχής. Πάνω στο ηφαιστειακό υπόβαθρο εμφανίζεται πλούσια βιοποικιλότητα με σημαντικό αριθμό ενδημικών φυτών και ενδιαφέρουσα πανίδα. Στα πλαίσια της εργασίας αυτής αναγνωρίσθηκαν και καταγράφηκαν οι ηφαιστειακοί γεώτοποι του Λεπετύμνου που αποτελούν χαρακτηριστικά τεκμήρια της ηφαιστειακής δραστηριότητας της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε αυτούς που παρουσιάζουν ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Τα α εντυπωσιακά ηφαιστειακά τοπία και οι θέσεις των ηφαιστειακών γεωτόπων συνδέθηκαν με στοιχεία οικολογικού ενδιαφέροντος, τα πολιτιστικά μνημεία, τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και τους γραφικούς οικισμούς που συγκροτούν ένα πλούσιο δίκτυο θέσεων ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες. Η πρόσβαση στις θέσεις ενδιαφέροντος γίνεται μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου μονοπατιών πολλά από τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί και διανοιχθεί από τους τοπικούς φορείς στα πλαίσια των προσπαθειών δημιουργίας του δικτύου μονοπατιών στη Λέσβο. Η καταγραφή, ανάδειξη και ερμηνεία όλων αυτών των σημείων ενδιαφέροντος και η συγκρότηση δικτύου θεματικών περιπατητικών διαδρομών, μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της περιοχής του ορεινού όγκου του Λεπετύμνου και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.